El PSC acusa el Govern de destinar «més esforç a no trencar-se que a governar»

Puigneró replica als socialistes que són ells els que tenen "l'oposició dins de la Moncloa"

Salvador Illa i el president Pere Aragonès, durant la sessió del ple del Parlament
Salvador Illa i el president Pere Aragonès, durant la sessió del ple del Parlament | ACN
25 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:06h
Ha estat un intercanvi cordial, però il·lustratiu de com la relació entre el Govern i l'oposició liderada pel PSC transita entre el xoc i la col·laboració en carpetes com la defensa del català a l'escola. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha acusat l'executiu de Pere Aragonès d'haver dedicat, durant el primer any de la legislatura, "més esforç a no trencar-se que a governar". I el vicepresident Jordi Puigneró, encarregat de la rèplica, li ha etzibat que precisament la coalició de la Moncloa no és exemplar perquè té "l'oposició dins del mateix govern"

La que havia de ser una interpel·lació sobre el balanç del primer any de la legislatura ha quedat eclipsat per un intercanvi sobre quina de les dues coalicions acumula el pitjor expedient de discrepàncies. Romero ha citat alguns dels capítols que més han enfrontat ERC i Junts, com ara l'ampliació de l'aeroport, la taula de diàleg o els Jocs d'Hivern. Un historial que explica, segons ella, per què el llistat de fites d'aquest primer balanç de l'executiu ocupa només "una pàgina i mitja". 

"Quan entrem a la sala Tarradellas, aquest Govern és un sol govern", ha insistit Puigneró. El vicepresident ha respost si la referència havia de ser la coalició del PSOE i Podem, que tenen "cada dia discussions públiques" o el d'Ada Colau i Jaume Collboni a Barcelona, on l'alcaldessa anuncia mesures com la rebaixa del bitllet de transport "sense que el PSC ho sàpiga". Segons Puigneró, el Govern de la Generalitat transita amb dificultats com la judicialització del conflicte i el fet de tenir dirigents a l'exili, situació amb la qual no es troben altres governs. Romero, per contra, ha recordat que Aragonès té "la sort de tenir una oposició constructiva" que participa d'un acord per defensar el català i que aprovarà el decret de mesures econòmiques per fer front als efectes de la guerra a Ucraïna, mentre que Pedro Sánchez no la té al Congrés dels Diputats.

Tot i que Puigneró ha agraït als socialistes l'esforç negociador per acabar refent el consens en defensa de la immersió a l'escola, els ha emplaçat a deixar de ser un "govern de broma" -en referència al govern a l'ombra que el partit va posar en marxa per fiscalitzar l'acció de govern- i fer d'"oposició constructiva" aconseguint que el govern de l'Estat publiqui les balances fiscals, traspassi Rodalies i permeti la cogovernança dels fons europeus.