La Sindicatura de Comptes detecta «fraccionaments indeguts» en dos organismes de la Generalitat

Un estudi assenyala incidències en contractes del Servei Meteorològic de Catalunya del 2018 i de l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) del 2020

En els dos casos, la irregularitat que s'ha detectat és la mateixa
En els dos casos, la irregularitat que s'ha detectat és la mateixa | Sindicatura
NacióDigital
25 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:52h
La Sindicatura de Comptes ha fet un estudi on informa que ha detectat "fraccionaments indeguts" en dos organismes de la Generalitat: el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP). En ambdós casos, la incidència que s'ha detectat és la mateixa: contractacions separades per prestacions que havien d'agrupar-se en un sol contracte, ja sigui perquè constituïen una única unitat operativa o perquè estaven relacionades amb contractacions successives per cobrir necessitats recurrents o previsibles.

L'EADOP és una entitat pública que es dedica, entre d'altres, a editar el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). En el seu cas, la Sindicatura de Comptes ha detectat, en l'exercici del 2020, un "fraccionament indegut" de contractes menors per serveis d'impressió i correcció i traducció de textos. En concret, posa en el punt de mira 203 acords en què no s'haurien complert "els requisits de publicitat o els relatius als procediments d'adjudicació que haurien correspost".

La Sindicatura considera com a contractes menors els d'obres valorats per sota dels 40.000 euros i els de subministraments o serveis per sota dels 15.000 euros. Els 203 contractes menors en què s'han identificat incidències, s'haurien signat amb 71 proveïdors per un valor de 377.781 euros. Això equival al 98,07% del total dels contractes i al 65,77% de l'import total adjudicat a l'entitat. 

L'informe també fa altres apreciacions sobre l'EADOP, com ara que el seu consell d'administració va aprovar una transferència de 489.710 euros quan ja s'havia executat la despesa o que es van abonar hores extraordinàries per valor de 4.933 euros bruts sense l'aprovació del consell d'administració. A més a més, la Sindicatura també constata que dos membres de la plantilla van rebre un plus de rotació malgrat que el 2020 tenien jornada normal i vuit treballadors van superar "amb escreix" el període màxim per a l'exercici de funcions de categoria superior.

Amb tot, la Sindicatura de Comptes fa una crida a l'entitat perquè completi la implantació de la comptabilitat analítica dins del sistema d'informació comptable de la Plataforma d'Anàlisi de Gestió Econòmica de l'Administració (PANGEA) i millori la informació de costos de les seves diferents activitats.

En el cas del Servei Meteorològic de Catalunya, les incidències que assenyala l'informe de la Sindicatura es remunten al 2018. En concret, subratlla que en 10 dels 25 contractes menors revisats s’han detectat irregularitats. En sis d’ells, també es va incomplir la prohibició de subscriure contractes menors que individualment o conjuntament superessin els valors màxims autoritzats per a aquest tipus de contractes.

L’informe també constata altres problemes, com ara que l’SMC no va tramitar, aprovar ni registrar unes modificacions pressupostàries per valor de 618.041 euros o que el seu director va aprovar els convenis de col·laboració, quan això és competència del Consell d’Administració, tal com estableix la llei de creació i els estatuts de l'entitat. Així mateix, la Sindicatura alerta sobre les subvencions concedides a l’Associació Catalana de Meteorologia, a l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics, a la Fundació Observatori de l’Ebre i a la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona, i apunta que no hi constaven adequadament o bé no estaven prou justificades les causes que dificultaven la convocatòria pública per a l'atorgament.

L'informe també remarca que durant l’exercici 2018, el Servei Meteorològic es va fer càrrec de la nòmina d’un tècnic de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquest lloc no formava part de la plantilla del servei i la persona en qüestió tampoc desenvolupava tasques relacionades amb l'SMC. Malgrat tot, l’òrgan fiscalitzador conclou que els comptes anuals del Servei Meteorològic expressen en tots els aspectes significatius la imatge fidel del patrimoni i de la seva situació financera, i també dels resultats, fluxos d’efectiu i de la liquidació pressupostària.