La Moncloa ordena al CNI que col·labori amb el jutge en el cas de l'espionatge a Pedro Sánchez

La ministra portaveu nega que es tracti de cap desclassificació de documents, sinó que es tracta d'un "simple tràmit formal"

Nadia Calviño, Isabel Rodríguez i María Jesús Montero, aquest dimarts.
Nadia Calviño, Isabel Rodríguez i María Jesús Montero, aquest dimarts. | Europa Press
24 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:30h
El govern espanyol ha ordenat al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) que aporti tota la informació disponible sobre l'espionatge que va afectar els telèfons del president espanyol, Pedro Sánchez, i altres membres de l'executiu, com la ministra de Defensa, Margarita Robles, i d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Preguntada sobre aquest aspecte en la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu, Isabel Rodríguez, ha insistit en què e stracta d'un "tràmit formal".

Isabel Rodríguez ha explicat que l'executiu ha donat curs a un manament de la justícia perquè el jutge disposi de tota la informació necessària sobre l'escàndol d'espionatge a través de Pegasus. La portaveu ha tingut molt d'interès en assegurar que no es tractava de cap desclassificació de documentació. "No s'ha desclassificat res, perquè aquí no hi ha documents classificatssinó que es tracta d'un simple tràmit", ha dit. 

La investigació és a càrrec del jutjat central d'instrucció número 4 i està sota secret. El jutge va demanar recollir declaració dels responsables del CNI i dels qui van relaitzar els informes del Centre Criptològic Nacional -que depèn del CNI- que van acreditar la intervenció dels telèfons dels membres del govern espanyol. 

Des de l'esclat de l'escàndol d'espionatge a través del programa Pegasus a diversos dirigents independentistes, les forces polítiques sobiranistes han retret a la Moncloa que actuï amb una doble vara de mesurar segons si es tractés de la intervenció de les terminals de Sánchez i els seus ministres o dels telèfons de polítics catalans espiats pel CNI. L'executiu va cessar la directora del CNI, Paz Esteban, arran de l'escàndol, però el Govern català considera insuficient la esposta de la Moncloa.