La Moncloa «reivindica» la monarquia tot i les conductes «poc exemplars» de l'emèrit

L'executiu referma "la legalitat i la utilitat" dels indults als dirigents independentistes després que el Tribunal Suprem hagi admès els recursos en contra

El govern espanyol reunit a la Moncloa
El govern espanyol reunit a la Moncloa | Europa Press
24 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:03h
El govern espanyol ha "constatat" que el rei emèrit Joan Carles de Borbó va tenir conductes "poc exemplars" i l'executiu considera que la ciutadania mereix l'explicació sobre aquestes conductes. A la vegada, l'executiu "reivindica" la monarquia parlamentària com a forma d'estat i posa en valor el paper exercit per Felip VI. Així ho ha manifestat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, al final del consell de ministres celebrat aquest dimarts. Rodríguez ha subratllat que aquesta és la posició que ha mantingut l'executiu La primera visita del rei emèrit hagués estat una "oportunitat" per fer-ho. 

A la pregunta de si seria bo que el CIS tornés a preguntar sobre la monarquia, Isabel Rodríguez ha dit que no és el govern espanyol el que ha de dir al CIS el que ha de preguntar, ja que el centre disposa de personal prou qualificat. 

Les paraules dels membres de l'executiu lliguen amb el que ha anat expressant la Moncloa sobre el monarca emèrit, en el sentit que davant les informacions que s'han anat coneixent sobre l'actuació del pare del rei actual, era imprescindible que Joan Carles de Borbó donés explicacions dels seus actes. Així es van expressar en diverses ocasions des de Pedro Sánchez a la ministra portaveu. 

A mida que l'estada a Sanxenxo es va anar allargant, creixia la incomoditat a la Moncloa i a la Zarzuela, en comprovar que l'anterior monarca no estava disposat a cap tipus d'esmena pel que fa a la seva actuació. El moment àlgid d'això va ser quan, a una pregunta sobre si donaria explicacions sobre les seves accions, va respondre sense embuts i rient: "Explicacions, de què?"

Aquest dilluns, es va produir la trobada entre l'emèrit i Felip VI a la Zarzuela i després va tenir lloc un dinar familiar. Va ser el darrer acte de l'estada de Joan Carles de Borbó a l'estat espanyol, abans de tornar a Abu Dhabi, on ha establert la seva residència des que l'agost del 2020 va marxar després de l'esclat de diversos escàndols econòmics que l'afectaven de ple. L'emèrit va arribar dijous passat a Sanxenxo, per assistir a une sregates. En cap moment de la seva estada va fer cap mostra de demanar disculpes o oferir explicacions per la seva conducta.

Per una candidatura "guanyadora" als Jocs d'Hivern
Sobre la polèmica entorn els Jocs d'Hivern, i després que el president de l'Aragó, Javier Lambán, hagi demanat la intervenció de Pedro Sánchez, l'endemà que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) hagi criticat la posició aragonesa, Isabel Rodríguez ha dit que el govern vol que la candidatura sigui "guanyadora". Rodríguez ha explicat que és el COE qui té la responsabilitat del projecte i que l'actirud de la Moncloa és "col·laboradora".