El 95% de les terrasses d'hoteleria té nivells perjudicials de nicotina per a la salut

La nova llei del tabac del ministeri de Sanitat, que encara és un esborrany, té previst incrementar els espais lliures de fum, especialment als espais exteriors

Fins i tot una burilla apagada desprèn nicotina
Fins i tot una burilla apagada desprèn nicotina | ACN
NacióDigital
22 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:58h
El 95% de les terrasses d'hoteleria té nivells perjudicials de nicotina per a la salut, segons el coordinador de Prevenció de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), Sebastián del Busto. "El debat sempre ha girat al voltant d'aspectes com ara fumar en espais tancats o oberts, però el fum del tabac no s'esfuma i continua fent mal", ha explicat del Busto, que ha explicat que una burilla apagada desprèn el 14% de la nicotina que emet quan està encesa, almenys durant 24 hores.

"No només fumar fa mal, sinó que també el fum fa mal, encara que no es tingui tanta consciència d'això", ha subratllat l'expert. Del fet, dels vuit milions de persones que moren a l'any per tabac al món, un milió no s'ha encès mai una cigarreta. Per De Bustos la preocupació més gran és en els menors: "Més del 70% dels menors a l'Estat estan exposats al fum ambiental del tabac, un 40% d'ells en espais públics a l'aire lliure".

 La llei Antitabac 
El coordinador de Prevenció de l'AECC detalla que els menors exposats al fum del tabac multipliquen el risc de desenvolupar càncer de pulmó, i pateixen un 50% més d'infeccions d'oïda, un 30% més d'infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques. Per tot això, l'Associació Espanyola Contra el Càncer reclama una ampliació de la Llei Antitabac per a impulsar els espais lliures de fum a terrasses, piscines, platges o espais esportius, i que aquesta sigui secundada per tots els ministeris.

No obstant això, de Bustos ha destacat la importància del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme, 2021-2025, l'esborrany del qual va ser enviat a societats científiques i comunitats autònomes el desembre de l'any passat. Per la directora de relacions institucionals de l'AECC, Ana Fernández Marcos, el Pla "ha d'estar governat des de dalt" i entrar en vigor "com més aviat millor"

Fernández Marcos, si bé ha reconegut que Espanya va ser pionera en la llei Antitabac de 2005 i en la de 2010 -"una de les més progressistes a Europa"-, encara hi ha alguns buits que s'han de resoldre, com ara les universitats. "L'AECC vol que la nova Llei Antitabac sigui molt clara en els espais", ha sentenciat. "Les universitats no són un espai protegit, segons la llei de 2010, perquè als universitaris se'ls considera adults, i això és un gap important. La norma es va centrar en espais tancats, i els elements que es van deixar a la interpretació van quedar tan indefinits que van generar els problemes actuals", ha detallat la directora de relacions institucionals de l'AECC.

El problema amb els menors
També és rellevant, per l'Associació, que s'encareixin els preus dels paquets de tabac per a dificultar-ne el consum. "Espanya és l'estanc del món, molta gent d'altres països ve a comprar tabac perquè la mitjana d'Espanya no supera els 5 euros per paquet, i aquest és un aspecte que controla Hisenda", ha explicat. Per Fernández Marcos que apugessin els preus evitaria que els menors, com que no tenen poder adquisitiu, comencin a fumar.

En aquesta línia, l'especialista ha criticat que no s'està vigilant si els menors compren, o no, tabac. "El 9% dels menors d'entre 14 i 18 anys fumen cada dia, i 14 és l'edat mitjana per a començar a fumar", ha precisat, afegint que l'addicció es consolida en només sis mesos. "Hem d'avançar en les petites indefinicions i també en el preu i en les sancions, perquè els menors no tinguin tan fàcil entrar a un lloc a comprar tabac". Per tot això, Fernández Marcos ha apuntat que "la part educativa és clau, ha de ser continuada i sistemàtica".

Fumar: una qüestió de classe social

Segons dades de l'Observatori de l'AECC, el consum de tabac entre persones d'estrats socials inferiors és gairebé el doble que en persones de classe alta, i l'exposició diària al fum del tabac en espais tancats és gairebé tres vegades superior. Això implica, entre d'altres, un risc significativament més alt de desenvolupar càncer de pulmó.

Així mateix, segons aquestes mateixes dades classificades per comunitat autònoma, aquelles amb majors percentatges de fumadors diaris són Extremadura, Múrcia i Andalusia. I les que menys, Melilla, País Basc i Comunitat de Madrid.