Dolors Feliu, nova presidenta de l'ANC

La jurista exalt càrrec de Junts al Govern rellevarà Paluzie. Jordi Pesarrodona, el més votat pels socis, i Uriel Bertran es repartiran la vicepresidència

Feliu i Pesarrodona aquest dissabte
Feliu i Pesarrodona aquest dissabte | ACN
21 de maig del 2022
Actualitzat a les 22:11h
La jurista i exalt càrrec del Govern per Junts, Dolors Feliu, s'ha convertit aquest dissabte en la nova presidenta de l'ANC i pren el relleu, així, a la fins ara presidenta Elisenda Paluzie. Feliu, que va ser la segona candidata més votada a les eleccions al secretariat nacional, ha superat altres noms que es postulaven a la presidència, com ara el guanyador dels comicis entre els socis, Jordi Pesarrodona, i ha obtingut la confiança de la majoria de nous secretaris nacionals. 

Fa uns dies els socis van triar els secretaris nacionals i territorials. Aleshores, Pesarrodona, que és també vicepresident de l'Assemblea de Representants del Consell per la República i destacat militant de Junts, va obtenir 2.306 vots dels socis. Feliu, 2.188. Ell postulava per president, però finalment la jurista ha generat més consens entre els secretaris. No és el primer cop que el més votat entre els socis no guanya. Ja va passar quan Jordi Sànchez, que posteriorment acabaria sent secretari general de Junts, es va imposar com a president a Liz Castro, que també havia guanyat per estret marge entre els socis.

Aquesta vegada, la història es repeteix i Feliu ha aconseguit 48 vots del total dels 69 secretaris nacionals presents, la majoria de dos terços en primera volta. Feliu ha aconseguit 32 vots més que Pesarrodona, amb 16 vots. Hi ha hagut 4 vots en blanc i un de nul.

L'entitat ha escollit a la reunió dels nous secretaris a Vilafranca del PenedèsJordi Pesarrodona i Uriel Bertran, que també s'havien postulat o havien estat postulats a la presidència, per la vicepresidència després d'unes votacions molt disputades. Pesarrodona ho serà el primer any i Bertran, que va ser diputat i dirigent de Solidaritat, partit ara en l'òrbita de Junts, el segon. A la tresoreria hi serà Josep Pedrol i el secretari serà Jordi Domingo. D'aquesta manera, relleven en el càrrec David Fernàndez, Xavier Gómez i Patrícia Sierra, respectivament. 

Lletrada del Govern davant el TC i dirigent de CDC
Dolors Feliu (Roda de Ter, 1964) és funcionària de carrera de la Generalitat i va ser candidata de Junts pel Sí l'any 2015, a més de militant i dirigent de CDC des del 2008 i del PDECat després. Entre els anys 2011 i 2019 va ser alt càrrec del Govern a proposta de CiU, primer, i de Junts, després, sempre en l'àmbit de les qüestions jurídiques. Era la lletrada de la Generalitat davant el Tribunal Constitucional en el procés deliberatiu que va acabar amb la retallada de l'Estatut del 2006 en una sentència dictada el 2010 i que va evidenciar l'esgotament del marc autonòmic.

Advocada, professora i col·laboradora en espais d'opinió als mitjans, Feliu té una llarga trajectòria com a activista a favor de la independència i ha estat vinculada a l'ANC des de fa anys. El seu nom sonava amb força per dirigir l'entitat des de fa mesos i diverses fonts del secretariat apuntaven que seria una candidata "de consens" per liderar una "llista de país" que agrupés totes les sensibilitats malgrat que Paluzie era més partidària de noms com Uriel Bertran o Julià de Jòdar. Fa uns dies, Feliu va deixar l'Assemblea de Representants del Consell per la República per centrar-se per complet en l'ANC, cosa que no va fer Pesarrodona.

Nova etapa a l'ANC
El relleu a la presidència i els canvis al secretariat nacional certifiquen l'obertura d'una nova etapa a l'entitat, amb nous lideratges en un moment de desorientació estratègica del moviment independentista. Des de l'ANC consideren que en els propers mesos es farà evident el fracàs de la via del diàleg impulsada per ERC i avalada, almenys formalment, per Junts. L'escàndol d'espionatge massiu -l'ANC ha presentat querella aquesta setmana- ha posat encara més en dubte les possibilitats d'èxit d'aquesta opció i, a dia d'avui, la confiança entre el govern espanyol i els republicans és "mínima". 

En aquest context, l'ANC es referma en el discurs que manté des de 2017, assumint el risc de no recuperar la capacitat d'incidència exhibida en l'etapa prèvia a l'1-O i marcada per les grans mobilitzacions que va liderar. Tal com es detalla en el nou full de ruta, el paper de la societat civil és "clau" per "forçar les institucions a donar una resposta a la voluntat del poble i les seves necessitats". Les línies estratègiques de l'ANC passen, doncs, per consolidar el moviment popular independentista en l'actual moment de manca de rumb i debilitat pels efectes de la pandèmia, incrementar la pressió sobre partits i institucions, i potenciar el front internacional.

"Llista cívica" per pressionar els partits
El nou secretariat redoblarà la pressió als partits per denunciar que no s'estan fent passos cap a la independència. Les avaluacions fetes al Govern van en aquest sentit. "Els partits no han estat a l'altura de la confiança de la majoria del poble català i han malbaratat la fita històrica del 52%", diu el full de ruta. Un dels punts clau que haurà de concretar el nou secretariat nacional és la "llista cívica", establerta en el document estratègic. Per a les eleccions al Parlament falten dos anys, si es compleixen els terminis, i, per tant, el full de ruta encara podria variar.

Apropament al Consell per la República
En la nova etapa de l'ANC es vol potenciar el front internacional i reforçar els lligams amb el Consell per la República. Aquesta coordinació estreta no està exempta de riscos: pot allunyar l'ANC de la transversalitat que se li reclama i que el Consell acabi suplantant-la en la tasca de promoció exterior del procés i fins i tot en qüestions de política interna, ja que promou una consulta sobre els Jocs d'Hivern o s'ha posicionat sobre el debat de la immersió. Veus de l'entitat ja desconfiaven, fa uns mesos, dels Consells Locals que l'organisme de Waterloo ha implementat arreu del territori per fer una tasca que també fan les territorials tant de l'ANC com d'Òmnium.