Les Champions després de Wembley: 30 anys de victòries del Barça a Europa

París, Roma, Londres i Berlín suposen els màxims escenaris de glòria europea del club blaugrana, que acumula fins a 5 títols de la màxima competició continental

Les quatre finals de Champions guanyades pel Barça, a part de la del 1992
Les quatre finals de Champions guanyades pel Barça, a part de la del 1992 | FCB
NacióDigital
20 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:20h

La victòria del Barça a la final de la Champions League de 1992 de Wembley va obrir un nou camí al club, sota la batuta de la mestrança de Johan Cruyff, per iniciar unes dècades de triomfs en la màxima competició europea com mai a la història. El Futbol Club Barcelona ha aconseguit sumar fins a 5 títols de la Champions des de llavors, amb fites històriques que van des de la remuntada de París el 2006 amb Ronaldinho, passant per la repassada del Barça de Guardiola als conjunts del Manchester United liderats per Alex Ferguson, fins a la contundent victòria el 2015 a Berlín amb l'equip de Luis Enrique i el trident històric de Leo Messi, Neymar Jr i Luis Suárez.

Encara que els barcelonistes tinguin per sempre gravades a la retina aquelles imatges, les fites dels diferents equips del Barça han quedat enregistrades per a la història en multitud de vídeos que mostren les finals d'aquelles Champions League de 2006, 2009, 2011 i 2015. L'equip no ha tornat a un escenari similar des de fa gairebé una dècada -després de les desfetes de Roma, Liverpool i Munich-, però en la celebració del 30è aniversari de Wembley recordem els millors moments d'un club que ha fet història en el futbol europeu.

París 2006 contra l'Arsenal (2-1)


Un partit sofert contra un dels rivals més difícils d'aquella temporada. L'Arsenal de Thierry Henry es presentava a París amb la clara intenció de doblegar el conjunt de Frank Rijkaard en un enfrontament contundent, marcat per la targeta vermella al porter alemany Lehmann, que va marcar la final. El primer gol de Campbell -després d'una falta pràcticament inexistent- va posar per davant els anglesos, però la gesta blaugrana provocaria patiment i nerviosisme en els barcelonistes fins als minuts finals. Una penetració a l'àrea des de la banda de Samuel Eto'o va empatar el marcador. El gol posterior de Belletti, sota la pluja, amb un xut que va passar per sota de les cames d'Almunia, ja és història inesborrable del Barça.

Roma 2009 contra el Manchester United (2-0)


La perfecció futbolística va sorgir entre les runes de Roma, en la màxima esplendor de la primera temporada del Barça de Pep Guardiola. La columna vertebral blaugrana, amb Leo Messi, Andrés Iniesta i Xavi Hernández al capdavant, van regalar als barcelonistes un desplegament de joc com mai havien vist en un escenari tan important i van passar per sobre del Manchester United que comandava Cristiano Ronaldo al terreny de joc i Alex Ferguson a la banqueta. El cop de cap de Messi, un dels moments més icònics d'aquest esport, va suposar el colofó d'una temporada perfecte: triplet, posterior sextet, pel millor Barça de la història.

Londres 2011 (3-1) contra el Manchester United


Guardiola va tornar a la final de la Champions League dos anys després amb un equip preparat fins a la perfecció, contra un mateix rival que ja havia passat per sobre anteriorment. L'associació entre Messi, Xavi i Iniesta -sumant a Busquets- en el centre del cap suposava un control absolut del joc i una dominació del rival sense precedents. Com va admetre Ferguson, "van jugar contra el millor equip de la història". Els gols de Pedro, Messi i Villa van sentenciar una final dominada, pràcticament tot el partit, pels blaugranes. L'últim gran idil·li entre Guardiola, els barcelonistes i aquell equip inigualable.

Berlín 2015 contra la Juventus (3-1)


El Barça va superar la millor etapa de la seva història a nivell futbolístic consolidant una pràcticament igual amb el que es considera un dels millors tridents de tots els temps, i el millor del club. Messi, Suárez i Neymar van aterrar a Berlín per aconseguir l'objectiu pel qual s'havien unit: endur-se la Champions League. Amb un equip renovat i amb Luis Enrique a la banqueta després d'haver signat una espectacular temporada, el Barça (amb Ter-Stegen, Jordi Alba, Ivan Rakitic i companyia) no va donar opcions a la Juventus que només va aguantar el duel mitja hora. Xavi Hernández es va acomiadar del Barça aquella temporada amb un títol europeu. Des d'aquella final, el Futbol Club Barcelona no ha tornat al màxim enfrontament europeu.