Fins a 39 °C i nou comarques en avís: onada de calor en ple maig

Les temperatures seguiran pujant fins al diumenge, amb el sol com a protagonista pràcticament a tot Catalunya

El termòmetre d'una farmàcia de Vic marca 39 graus
El termòmetre d'una farmàcia de Vic marca 39 graus | Adrià Costa
Lluís Girona
21 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:06h
La calor s'ha instal·lat aquesta setmana a tot el país i no afluixarà de cara al cap de setmana. En ple mes de maig, la temperatura màxima pot elevar-se fins als 39 °C en alguns punts del territori mentre que ja hi ha les primeres comarques en què el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat l'avís per calor.

Ja al divendres les temperatures s'han situat amb màximes de 34 °C a l'interior, mentre que al litoral s'han mantingut en els 26 °C excepte a la demarcació de Girona, que tant en costa com en interior han arribat a voltar els 33 °C. El sol ha estat protagonista gairebé tot el país, i en alguns punts ha anat acompanyat d'alguns núvols. Cap pluja durant tot el dia.
 
I dissabte no hi haurà descans. Al contrari, de fet. Les temperatures mínimes i màximes a tot Catalunya seran més altes que el divendres. L'ambient serà molt càlid durant les hores centrals del dia. La temperatura més alta s'assolirà a la depressió Central i al Prepirineu on superaran els 35 °C i, fins i tot a Ponent arribaran als 37 °C.
 
Per culminar la setmana, diumenge seguiran pujant els termòmetres i la màxima pot arribar fins als 39 °C. És per aquest motiu que ja hi ha els primers territoris en alerta. El Meteocat ha activat l'avís moderat per calor a les comarques del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues, el Gironès, el Pla de l'Estany i l'Alt i el Baix Empordà. La situació es podria ampliar a altres parts del país si realment hi ha un escenari de temperatures extremes.

Davant l'onada de calor intensa, Protecció Civil recomana tancar durant el dia les persianes de les finestres on toca el sol, obrir-les a la nit per refrescar la casa, fer vida en les habitacions més fresques i recórrer a algun tipus de climatització, com poden ser ventiladors o aire condicionat.
 
Per altra banda, el departament d'Acció Climàtica ha emès un informe de perill d’incendi que va des d'aquest divendres i fins dilluns i que té una afectació més severa a les comarques de l’Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès. Les comarques amb una afectació parcial en aquest episodi de perill d’incendi són l’Alt Camp, l’Alt Penedès, l’Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Segarra, el Segrià, l’Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.