Pastura de rucs a Collserola

L'objectiu de la prova pilot és recuperar el mosaic agroforestal, reduir la biomassa del sotabosc i mitigar així el risc d'incendis forestals

Rucs pasturant al bosc
Rucs pasturant al bosc | ACN
NacióDigital
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:13h
A les faldes del Puigmadrona (Valldoreix) aviat començarà una prova pilot perquè un ramat de rucs puguin pasturar una superfície de 15 hectàrees de Collserola. La iniciativa de la finca de Can Domènech pretén utilitzar els ases per recuperar el mosaic agroforestal, reduir la biomassa del sotabosc i mitigar així el risc d'incendis forestals

La previsió és que abans de l'estiu una desena de rucs ajudin a disminuir el material combustible de la Serra. Els ases arribaran als terrenys de la vila després d'haver participat en un projecte de silvopastura a la muntanya de Montserrat i la idea és -si la iniciativa té èxit- replicar aquest model en altres punts de Collserola on es puguin implantar tancats perquè el ramat pugui desplaçar-se per pasturar zones més àmplies de forma rotativa.

El projecte està finançat majoritàriament per una subvenció de fons europeus (cobrint el 70% de la inversió total d'uns 19.000 euros; és a dir, 13.300 euros), i també compta amb el suport del Consorci del Parc Natural a través del projecte Alimentem Collserola i del servei de suport a la pagesia Arrela't. Dues entitats que tenen per objectiu la promoció de sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i la reactivació de l'activitat agrària i ramadera al pulmó verd de Barcelona.

Fa unes setmanes, l'Ajuntament de Barcelona engegava també un altre pla pilot enfocat en la mateixa direcció amb el pasturatge d'un ramat de 210 ovelles i 80 cabres.

Arxivat a