El PP de Feijóo ja empata amb el PSOE, segons el CIS

El nou líder dispara els populars sense que Vox sense ressenti, ja que l'extrema dreta podria també millorar resultats mentre Podem retrocedeix

Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez, en una reunió a la Moncloa.
Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez, en una reunió a la Moncloa. | Moncloa/Fernando Calvo
19 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:29h
La tria d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant del PP ha permès disparar les opcions d'aquest partit d'aspirar a la Moncloa. Segons el baròmetre de maig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), els populars ja podrien haver atrapat el PSOE, malgrat que els socialistes se situaven clarament per davant fa escassos mesos. L'enquesta atorga una projecció de vot del 30,3% per als de Pedro Sánchez i un 28,7% per al PP, tot i que tenint el marge d'error d'1,5 punts, això equival a un empat tècnic.

El PSOE augmentaria les seves expectatives en 2,3 punts respecte les eleccions del 2019, però els populars ho farien molt més ja que pujarien quasi vuit punts. I ho farien, a més, sense que Vox se'n ressentís, ja que l'extrema dreta i possible soci de Feijóo també podria guanyar 1,5 punts, mentre que, en canvi, Podem en perdria 3,3. El conjunt de forces que ara governen a l'Estat, per tant, perdrien suports en conjunt.

L'ascens de les dues principals forces de dretes enfonsaria també Cs, que podria passar del 6,8% dels últims comicis a escassament un 1,8%, i Més País, al seu torn, pràcticament repetiria el 2,3%. Pel que fa a les forces independentistes, el CIS preveu que totes elles caurien, amb ERC passant del 3,6% al 2,5%, Junts retrocedint del 2,2% a l'1,2% i la CUP, de l'1% al 0,6%. El treball va tenir lloc entre el 3 i el 12 de maig, amb 3.865 entrevistes a tot l'Estat, de les quals només 423 a Catalunya, motiu pel qual la precisió pel que fa a les forces catalanes podria ser menor.

Pel que fa a la pregunta sobre qui preferiria que fos president del govern espanyol, un 19,5% respon Sánchez, mentre que un 16,6% cita Feijóo. Tot i això, un 3,5% més esmenta la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, així que els dos dirigents del PP superarien l'actual cap de l'executiu en citacions. Un notable 10,5%, però, esmenta Yolanda Díaz, mentre que Santiago Abascal es queda en un 4,7%.

La previsible candidata de l'espai de Podem, de fet, és l'única dirigent que aprova, ja que Díaz rep un 5,1 sobre 10. Feijóo hi està a prop, amb un 4,9, i supera Sánchez, amb un 4,3. Per darrere, hi ha Íñigo Errejón (4), Inés Arrimadas (3,6) i Abascal (2,9). Igualment, escassament un 27,8% d'enquestats té bastant o molta confiança en el president espanyol, per sota del 33,1% que en té amb el nou líder del PP.