El PSOE registra la llei per perseguir el proxenetisme a l'Estat

L'escrit preveu el tancament de prostíbuls i sancions pels homes que recorrin a la prostitució

Amb la guerra d'Ucraïna, el nombre de dones explotades a l'Estat ha crescut
Amb la guerra d'Ucraïna, el nombre de dones explotades a l'Estat ha crescut | CCMA
19 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:37h
Perseguir el proxenetisme. Aquest és l'objectiu que es marca el PSOE amb la reforma de l'article 187 del Codi Penal. La llei s'ha registrat aquest dijous al Congrés dels Diputats i entre les principals incorporacions a la norma, destaquen: multes als puteros de 12 a 24 mesos, clausura dels prostíbuls i penes de presó de dos a quatre anys per tots aquells que es lucrin amb la prostitució, no només els explotadors. Concretament, la llei castigarà a aquelles persones que, amb ànim de lucre, destinin un immoble, un establiment obert o no al públic o qualsevol altre espai a promoure, afavorir o facilitar la prostitució d'una altra persona tot i el seu consentiment, detallen fonts socialistes. 

La vicesecretaria general del PSOE, Adriana lastra, ha dit que si el PSOE ha d'anar sol en aquesta lluita, hi anirà. "Espanya no pot seguir mirant a una altra banda davant la greu vulneració de drets humans que representa la prostitució". La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño ha anat més enllà i aquest matí, en referència al tema, ha parlat d'"esclavitud". El PSOE considera que, actualment, el proxenetisme (i totes les seves formes) no tenen, a l'Estat, suficient retret penal a diferència del que passa a països com ara França o Suècia. De fet, aquest últim és el pioner en la matèria, el 1999 ja va penalitzar els clients de la prostitució

Lastra també ha defensat que lluitar contra la "pitjor forma" d'explotació no pot ser quelcom secundari i ha acusat el PP de no complir amb la seva paraula quan va decidir no donar suport a l'esmena que el PSOE volia incorporar a la llei del "només sí és sí" que incorporava mesures per abolir la prostitució. Finalment, els socialistes han hagut de provar sort per una altra via i, per això, aquest dijous han presentat la proposta d'una llei única sobre la matèria.

El PP, però, podria no ser l'únic en desacord amb el seu contingut. Quan es va plantejar l'esmena, els independentismes basc i català tampoc asseguraven el seu suport. Les discrepàncies més importants, però, podrien arribar per la banda de Podemos. Els socis de govern tenen, dins la seva formació, sectors de tota mena. Alguns defensen la regularització i altres l'abolició. No hi ha unanimitat i aquest serà un altre debat arribada l'hora. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, quan es va negociar l'esmena en el si de l'executiu espanyol, va demanar que s'inclogués, o bé dins de la llei que s'està preparant sobre tràfic o bé com a una proposició de llei, tal com es presenta ara. El seu suport, però, ni així està garantit. Aquest desacord entre PSOE i Podem obre un nou precedent al seu historial de diferències, l'última la reducció o eliminació de l'IVA en els productes de salut menstrual

Amb tot, el PSOE confia apoder tirar endavant una tipificació que, per ells, té per objectiu protegir les dones i acabar amb l'explotació a la qual estan sotmeses. 

La llei arriba en un moment delicat pel context polític internacional. Des de l'inici de la invasió a Ucraïna, el Grup d'Experts en l'Acció contra el Tràfic d'Éssers Humans (GRETA) del Consell d'Europa ha alertat de l'alt risc que pateixen les dones migrants que fugen de la guerra d'acabar segrestades per màfies de prostitució. La seva probable explotació, algunes essent menors d'edat, podria haver incrementat el nombre de dones prostituïdes a l'Estat. Unes xifres que, com que són d'un negoci il·legal, es desconeixen.