Aragonès insta els partits a buscar «l'acord més ampli possible» en defensa de la llengua

El president avisa que la reunió amb Sánchez no ha de ser "només una foto" i exigeix " explicacions, transparència, assumpció de responsabilitats i garanties de no repetició"

Pere Aragonès reunit amb Toni Comín i Clara Ponsatí, aquest matí al Parlament Europeu
Pere Aragonès reunit amb Toni Comín i Clara Ponsatí, aquest matí al Parlament Europeu | Govern
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:53h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida als partits polítics del Parlament per aconseguir un acord "tan ampli com sigui possible" en defensa del model d'escola catalana davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a aplicar el 25% de castellà. "Treballarem per tenir totes les eines i si cal fer un consell executiu extraordinari, el farem", ha detallat Aragonès en declaracions al Parlament Europeu. Aquest consell executiu hauria de ser o divendres o dilluns, perquè dimarts vinent ja hi ha la reunió habitual del Govern. 

Aragonès s'ha reunit aquest matí amb els diputats catalans de Junts, ERC, PSC i comuns al Parlament Europeu, els grups que comparteixen els "grans consensos", com són la llengua o el diàleg polític per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Tenim un repte fonamental: defensar i promoure el model lingüístic d'escola catalana", ha dit el president, que ha defensat el català com a "eina de cohesió social" i ha criticat la resolució del TSJC. En aquest sentit, ha demanat als partits que "continuïn treballant" per assolir un acord. El PSC s'ha desmarcat aquest matí de la darrera proposta d'ERC i Junts. 

Un altre tema que s'ha posat sobre la taula és el Catalangate. Aragonès ha celebrat la comissió d'investigació sobre l'ús de Pegasus que s'està fent al Parlament Europeu i ha lamentat que els partits espanyols bloquegin aquesta via al Congrés. Pel que fa a la reunió amb Pedro Sánchez, el president ha admès que "no hi ha res previst" però ha advertit que la trobada no ha de ser només una foto, sinó que ha de servir per abordar l'escàndol d'espionatge i saber què va passar. "Exigim transparència, explicacions, assumpció de responsabilitats i garanties de no repetició", ha dit Aragonès.

El president es va desplaçar dimecres a Brussel·les per reunir-se amb l'expresident Carles Puigdemont i avui ha estat tot el matí al Parlament Europeu. "Catalunya recupera la relació amb les institucions europees i també enforteix el missatge de Catalunya a Europa", ha afirmat Aragonès. El president no s'ha reunit amb cap representant de la Comissió, però ha recordat que la presidenta Ursula Von der Leyen va ser a Barcelona fa uns dies i ha assegurat que les relacions continuaran. "En el futur es faran reunions de caràcter sectorial al nivell que sigui necessari", ha apuntat.

La ronda de trobades va començar dimecres a la tarda amb una reunió amb l'expresident Puigdemont. Va durar poc més d'una hora i els dos dirigents van compartir la preocupació per l'"escàndol democràtic" que suposa el Catalangate, i també van constatar la manca de resposta per part del govern espanyol. Sobre el cas d'espionatge, que els afecta a tots dos, van posar en valor la importància de la comissió del Parlament Europeu que investiga l'ús del programa Pegasus. A la reunió, Puigdemont va explicar a Aragonès les properes passes a seguir en la seva estratègia jurídica a l'exili, que ja suma diverses victòries. La d'ahir va ser la tercera reunió entre Puigdemont i Aragonès des que aquest darrer és president de la Generalitat.