Nadia Calviño, sobre el retorn del rei emèrit: «Tots els ciutadans mereixen una explicació»

La vicepresidenta primera del govern espanyol també ha explicat que aquest dijous es registrarà una proposta de llei al Congrés per tipificar el proxenetisme

Calviño també ha obert la porta a allargar la bonificació als carburants
Calviño també ha obert la porta a allargar la bonificació als carburants | ACN
19 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:48h
La ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, s'ha mostrat "inquieta" pel retorn de Joan Carles I a Espanya i ha expressat que "tots els ciutadans mereixen una explicació" sobre les acusacions que s'han fet els darrers dos anys del rei emèrit, ara ja tancades pels tribunals. En una entrevista concedida a la Cadena Ser, ha volgut destacar que el govern espanyol "està avançant" en matèria de governança de la casa reial de la mà de Felip VI. Ha posat com a exemple el decret que han tirat endavant de transparència, així com la llei de la corona, actualment en negociació. "Felip VI està fent un servei públic que aporta molt al nostre país", ha assegurat.

Sobre l'acord de 4.720 milions d'euros signat amb l'emir de Qatar aquesta setmana i el possible rebuig moral que a la ministra, com a dona, li podria generar, ha explicat que l'executiu "té relacions amb tota mena de països i hem de tractar amb alguns els quals no compartim determinades coses. És la realitat en què vivim, no tots els països del món tenen una situació tan avançada com l'espanyola". Calviño ha vinculat part de la inversió amb el gas -matèria en què el país àrab és capdavanter- amb el moment actual de crisi per la guerra a Ucraïna. L'acord, però, ha volgut posar en relleu, no desdibuixa els lligams amb Argèlia, tal com havien apuntat algunes informacions. "El nostre interès és tenir una excel·lent relació amb els nostres veïns, però també amb altres com Qatar".

La reducció de l'IVA dels productes de salut menstrual 

La reducció o nul·litat de l'IVA dels productes de salut menstrual -tampons, compreses i copes- finalment no s'executarà, almenys dins de la llei de l'avortament. Sí que podria fer-se realitat en els pròxims Pressupostos Generals, tal com ha confirmat avui la ministra d'Assumptes Econòmics. Aquest dimecres, als passadissos del Congrés dels Diputats, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va informar els periodistes que aquest era un debat fiscal i que, com a tal, el lloc per tractar-lo era en els Pressupostos. Dit i fet, Calviño ha pres la paraula a Montero i ha assegurat que es negociarà en l'àmbit pressupostari. Això no vol dir, però, ha volgut remarcar, que la iniciativa acabi tirant endavant.

A més a més, sobre la llei del "només sí és sí", la titular d'Economia ha lamentat que finalment no inclogui l'esmena socialista per abolir la prostitució. No obstant això, ha assegurat que "la majoria de la població espanyola creu que hem d'acabar amb aquest tipus d'esclavitud" i, per això continuaran treballant en aquesta línia. La via alternativa podria ser la proposta de llei que aquest dijous han registrat al Congrés. En ella, es planteja tipificar el proxenetisme, multar aquells que paguin per aquestes pràctiques i tancar prostíbuls. 

El creixement econòmic i el manteniment del poder adquisitiu

Nadia Calviño ha destacat les previsions de creixement econòmic d'enguany i de l'any que ve, d'aproximadament un 4% i ha considerat que, entenent que la situació és greu a escala global, els comptes espanyols "es recuperen amb força". La ministra també ha posat en relleu els resultats "extraordinaris" de treball i s'ha fet ressò dels pronòstics del Banc d'Espanya, que auguren una ràpida desacceleració del 2% el 2023. Sobre l'IPC, "el principal problema" econòmic que té l'Estat avui, confirma que, tot i les recomanacions de la institució bancària estatal de no apujar els salaris i les pensions en línia amb l'IPC, hi ha una llei que ha creat l'executiu que determina el manteniment del poder adquisitiu, la qual estan "compromesos a complir". I quant als sous dels funcionaris, Calviño ha dit que s'"haurà de negociar en el context adequat".

Finalment, pel que fa al preu dels carburants i el topall ibèric del gas, la ministra pronostica "mesos" de "turbulències" a escala internacional. Per això, ha explicat, "és important" que tiri endavant l'excepció ibèrica que, primer, ha d'aprovar la Comissió Europea i després convalidar el Congrés dels Diputats. Calviño espera que la mesura pugui repercutir "en les pròximes setmanes" en les factures dels espanyols. Sobre prolongar la bonificació estatal als carburants més enllà de juny, ha detallat que la decisió està en una fase d'"anàlisis".