El moviment en defensa del dret a l'habitatge se cita en una manifestació transversal a Barcelona

La protesta d'aquest dissabte, impulsada amb el suport d'una cinquantena d'entitats, denunciarà l'encariment de preus, amb els efectes afegits de la pandèmia i la inflació

La convocatòria s'ha presentat davant la delegació del govern espanyol.
La convocatòria s'ha presentat davant la delegació del govern espanyol. | ACN
19 de maig del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:07h
Dissabte 21 de maig, a les sis de la tarda a la Plaça Universitat de Barcelona. La cita és una mobilització en defensa del dret a l'habitatge i de protesta contra l'encariment del cost de la vida, que té com a lema "Amb aquests preus no podem viure". Així ho ha anunciat, davant la delegació del Govern, el Moviment per l'habitatge, al costat de diversos sindicats, que han cridat a la "unitat" i la "solidaritat" per aturar la "cronificació" de la situació d'emergència social a Catalunya. "Sortirem al carrer per erigir-nos en un contrapoder efectiu", ha explicat el portaveu del Sindicat de Llogateres de Catalunya, Guillem Aragonès.

La manifestació es produirà en un context postpandèmic i inflacionista, que les entitats denuncien que "ha agreujat una situació que ja és sistèmica". També amb la tramitació de la nova llei espanyola d'habitatge, que Guillem Aragonès entén com "una oportunitat per a fer complir els drets". Al seu torn, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Lucía Delgado, ha exigit a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz que "incloguin les esmenes de la ciutadania" per evitar que quedi en "paper mullat". De la mateixa manera, han reclamat a Pere Aragonès que "la faci complir". "Exigim una llei que garanteixi el dret a l'habitatge, aturi els desnonaments i obligui els grans tenidors a fer lloguers socials", ha reivindicat.

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha denunciat la "insostenibilitat" de l'augment dels preus de l'últim any, que "dificulta poder pagar a les factures i fer front a productes bàsics". La portaveu, Maria Campuzano, ha expressat que la mobilització de dissabte també ha de significar un "avís" a l'Administració per a deixar palès que "l'actual model energètic té data de caducitat". El representant de la CGT, Iru Brunet, ha afegit que els salaris "estan estancats", fet que provoca una pèrdua de capacitat adquisitiva i "l'incompliment amb un nivell mínim de benestar". Iolanda Segura, de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), ha expressat el seu total suport a la protesta i ha alertat que hi ha en joc la "dignitat com a societat".

"Donem suport a la manifestació en clau antirepressiva", ha exposat el portaveu de la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge, Max Carbonell. El moviment denuncia una estratègia de repressió global, que consideren reactiva al seu creixement com a contrapoder. Carbonell ha lamentat l'augment de la repressió policial des de l'arribada de Miquel Sàmper al capdavant de la conselleria d'Interior, la tardor del 2020. "Des d'aquell moment, els Mossos d'Esquadra ens identifiquen, ens graven per elaborar perfils i ens reprimeixen econòmicament", s'ha queixat. Unes actuacions que "s'han mantingut amb el conseller Joan Ignasi Elena", ha afegit. El moviment acumula fins a 400.000 euros de multes.