Aragonès i Puigdemont comparteixen preocupació per l'«escàndol democràtic» de l'espionatge

La trobada al Parlament Europeu serveix per posar en comú la visió sobre el "Catalangate" i la manca de resposta per part del govern espanyol

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit aquest dimecres amb l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit aquest dimecres amb l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | ACN
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 23:02h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat aquest dimecres a Brussel·les per reunir-se amb l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont. La trobada, al Parlament Europeu, ha servit per parlar de la resposta al Catalangate i també com fer front a la sentència del 25% de castellà. La reunió també es produeix a unes setmanes que Puigdemont deixi la presidència de Junts, que escollirà en un congrés el 4 de juny el lideratge del partit.

Aragonès i Puigdemont han estat reunits poc més d'una hora i bona part de l'estona l'han dedicat a parlar de l'espionatge a l'independentisme i la situació judicial de Puigdemont i els exiliats. L'expresident exiliat li ha traslladat al president les properes passes previstes en la batalla jurídica, ara centrada en els tribunals europeus. En les properes setmanes hi haurà decisions importants per part de Luxemburg.

Pel que fa al Catalangate, Aragonès i Puigdemont han compartit la preocupació pel que consideren un "escàndol democràtic". Segons ha informat l'oficina del president, tots dos han posat en valor la importància de la comissió del Parlament Europeu que investiga l'ús de Pegasus, i també han analitzat el ressò que està tenint l'espionatge i la manca d'explicacions per part del govern espanyol. La resta de l'estona l'han dedicada a parlar d'altres qüestions de l'agenda política catalana. 

És la tercera vegada que Aragonès es reuneix amb Puigdemont des que es president, aviat farà un any. La primera trobada va ser el juny de 2021, quan faltaven pocs dies per a la concessió dels indults del govern espanyol. La segona es va produir després de la detenció de l'expresident a Sardenya. Aragonès es va traslladar a l'Alguer per donar suport al líder de Junts, que va ser alliberat poques hores després de ser arrestat per la policia. 

La trobada d'Aragonès amb Puigdemont s'emmarca en la visita del president a Brussel·les per reunir-se amb eurodiputats catalans. El president ha començat la ronda amb Puigdemont i aquest dijous al matí es veurà també al Parlament Europeu amb altres representants de Junts, ERC, PSC i els comuns. El dubte de les credencials
La reunió s'ha produït poques hores després que el Parlament Europeu hagi anunciat que no ha pogut verificar les credencials de Puigdemont i la resta d'eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí, i de l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé. L'Eurocambra ha demanat ara a la Junta Electoral Central (JEC) que informi sobre quins passos s'han de seguir a partir d'ara. Els quatre eurodiputats independentistes fa més de dos anys que són eurodiputats de ple dret.