Europa proposa racionar el gas i fixar-ne el preu en cas que Putin talli el subministrament

La iniciativa només estaria vigent durant un període d'emergència marcat per la Unió

1200_1651653520fotonoticia_20220504085716_1200
1200_1651653520fotonoticia_20220504085716_1200 | EP
NacióDigital
18 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:54h
La Comissió Europea ha anunciat aquest dimecres la seva proposta de racionar i fixar el preu del gas en el cas que el president de Rússia, Vladímir Putin, talli el subministrament al continent per la guerra a Ucraïna. La mesura només estaria vigent durant un "període d'emergència" que marcaria la Unió Europea (UE) i el racionament seria transfronterer i coordinat. 

"La guerra de Putin està turbant el mercat energètic global", ha expressat la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen. Segons ella, la posició en què es troba Europa arran de la invasió "mostra com som de dependents dels combustibles fòssils importats i com som de vulnerables al dependre de Rússia per importar-los". Von der Leyen ha fet una crida a "reduir el més ràpid possible la nostra dependència energètica de Rússia" Com? "Podem rebaixar els combustibles fòssils europeus treballant en tres nivells: quant a la demanda, estalviant energia i pel que fa a l'oferta, diversificant les nostres importacions d'energia deixant enrere els combustibles fòssils i accelerant la transició cap a l'energia neta". La presidenta de la Comissió ha assegurat que "avui, estem portant la nostra ambició a un altre nivell per assegurar-nos que ens independitzem dels combustibles fòssils russos el més ràpid possible i avancem en el Pacte Verd europeu".

L'executiu comunitari ha detallat diverses opcions d'intervenció en el mercat del gas per tractar el desequilibri entre l'oferta i la demanda a escala mundial. Una asimetria que, per Europa, té els seus orígens en l'"augment dels preus majoristes de l'energia". Per abordar la problemàtica, la Plataforma d'Energia de la Comissió Europea "ajudarà a mitigar els pics de preus assegurant el subministrament a preus competitius".

En el cas d'una "interrupció total o a gran escala" del subministrament de gas rus, la Comissió Europea ha buscat maneres per enfortir els "mecanismes de solidaritat" entre els estats membre, com ara el "racionament transfronterer coordinat i la reducció de la demanda". També "podria preveure's" un preu fixat per la UE durant un període d'emergència que es declari per la mateixa comunitat.

El disseny actual del mercat elèctric europeu, han explicat, "ja ofereix eines per protegir els consumidors finals de la volatilitat del mercat", però la Comissió considera que, a curt termini, podrien contemplar-se mesures addicionals en el mercat majorista de l'electricitat per protegir les llars més vulnerables, tenint en compte els contextos nacionals i locals de cadascú. Aquestes mesures inclouen, per exemple, la redirecció dels anomenats "beneficis caiguts del cel" de certs generadors d'electricitat per donar suport a les persones que més ho necessitin. A més a més, l'abast dels preus minoristes regulats podria ampliar-se també a les pimes. Aquesta extensió, però, assenyalen, "hauria d'estar limitada en termes de les quantitats cobertes per no provocar un augment del consum".

Ara, la pilota és a la teulada del Consell Europeu, que es reuneix en dues setmanes i és qui haurà d'aprovar les mesures concretes per implementar a curt termini. L'objectiu és doble: "plantar cara als alts preus" i "accelerar mesures de preparació per una possible interrupció addicional del subministrament de gas rus".