L'Audiència Nacional rebutja que la Generalitat sigui acusació en el cas Pegasus

El jutge considera que l'administració catalana no està legitimada per ser part en la causa que investiga l'espionatge a Sánchez i altres ministres del govern espanyol

L'Audiència Nacional pilota la investigació sobre el cas Pegasus que afecta el govern espanyol
L'Audiència Nacional pilota la investigació sobre el cas Pegasus que afecta el govern espanyol | ACN
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:55h
L'Audiència Nacional ha rebutjat aquest dimecres que la Generalitat es personi com a acusació popular en el cas Pegasus, que investiga l'espionatge a Pedro Sánchez i altres ministres del govern espanyol. El jutge que pilota la instrucció, José Luis Calama, considera que no existeix una "habilitació legislativa específica" perquè les persones jurídiques públiques, com és el cas de la Generalitat, puguin exercir l'acció popular. En aquest sentit, descarta que l'administració catalana estigui legitimada per ser part en aquest procediment.

La interlocutòria, de tres pàgines, fa seus els arguments de la Fiscalia, i recorda que l'acció pública en un procediment penal correspon en exclusiva al ministeri públic, excepte en aquells casos en què està contemplada legalment. El jutge recull també doctrina del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem i conclou que no hi ha marge perquè entitats públiques -la Generalitat- pugui exercir com a acusació popular. Els serveis jurídics de la Generalitat poden ara presentar recurs. 

El jutjat d'instrucció 4 de l'Audiència Nacional investiga l'espionatge a Sánchez i als ministres Margarita Robles, Fernando Grande Marlaska i Luis Planas, revelat just després que es fes públic l'escàndol de l'espionatge massiu a independentistes. Paral·lelament, a Catalunya i a Madrid s'han presentat querelles perquè s'investigui el Catalangate. L'independentisme vol agrupar-les al jutjat 32 de Barcelona, tot i que també s'exploren vies en aquelles jurisdiccions on s'ha acreditat espionatge amb Pegasus contra dirigents independentistes.