ERC es querella pel «Catalangate» i posa al punt de mira NSO i el CNI

La defensa vol que la causa s'acumuli al jutjat 32 de Barcelona, que ja té en marxa una investigació per l'espionatge a Torrent i Maragall

Josep Maria Jove, president del grup parlamentari d'ERC
Josep Maria Jove, president del grup parlamentari d'ERC | Gala Espín
17 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:44h
L'advocat Andreu Van den Eynde ha presentat una querella aquest dimarts en nom del diputat d'ERC Josep Maria Jové i l'eurodiputada Diana Riba pel Catalangate. Ho ha fet al jutjat de guàrdia, demanant que la causa es remeti i s'acumuli al jutjat 32 de Barcelona, que ja té en marxa una investigació per l'espionatge a Ernest Maragall i Roger Torrent des de l'any 2020.

Van den Eynde també ha presentat una querella en nom propi, ja que també és víctima de l'espionatge amb Pegasus. A l'exili, Marta Rovira presentarà una acció penal per l'espionatge que ha patit en territori suís i, en els propers dies, l'eurodiputat Jordi Solé també presentarà una querella. D'aquesta manera, els independentistes continuen enfortint la via judicial per esclarir el cas.

En la querella en qüestió, la defensa posa al punt de mira l'empresa NSO, encarregada de desenvolupar i comercialitzar el sistema Pegasus, i demanen al jutge que centri la investigació en el CNI. Les querelles remarquen la gravetat d'un espionatge "de caire polític" i denuncien vulneracions de drets fonamentals com el secret de les comunicacions i la intimitat, i també el secret professional -en el cas de Van den Eynde- i la immunitat parlamentària -en el cas de Riba.

ERC vol, d'aquesta manera, arribar a treure l'entrellat dels fets i saber quina informació s'ha obtingut, amb quina finalitat i on ha quedat emmagatzemada, així com esbrinar la identitat dels autors de l'espionatge. "Tot plegat per evitar la impunitat dels fets i assegurar el rescabalament dels danys i perjudicis causats a les víctimes", apunten els republicans en un comunicat. Les persones espiades que formen part d'ERC i també són al Govern, com ara el propi president, Pere Aragonès, també preparen accions que es lideraran des de l'executiu.

A nivell institucional, el Parlament va interposar dilluns una denúncia per l'espionatge a membres de la cambra catalana. La resta de persones espiades també s'estan movent per presentar batalla en l'àmbit judicial: Òmnium, la CUP i l'ANC ja han presentat també accions, centrades a Catalunya. L'advocat Gonzalo Boye, que porta els casos de Junts i l'exili, treballa en querelles en diverses jurisdiccions internacionals i també ha presentat accions a un jutjat de Madrid.