Llum verda del govern espanyol a la llei d'avortament: les claus d'una reforma «històrica»

L'executiu estatal estableix una nova legislació pels drets de les dones: es podrà avortar a partir dels 16 anys sense permís dels pares i es podrà demanar la baixa per la regla

Manifestació feminista pel 8-M
Manifestació feminista pel 8-M | Adrià Costa
17 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:10h
Reforma "històrica" del govern espanyol en relació amb els drets de les dones. La nova llei de l'avortament, presentada per la ministra d'Igualtat Irene Montero en la roda de premsa posterior al consell de ministres, permetrà interrompre l'embaràs a partir dels 16 anys sense el permís dels pares, cosa que ara passa a partir de la majoria d'edat, els 18 anys. A més, la reforma del marc legal també garantirà el dret a l'avortament a través del sistema de salut pública.

Un dels temes polèmics en el moment de l'avortament és l'objecció de consciència a la qual tenen dret els professionals sanitaris que no volen practicar interrupcions en l'embaràs. Ara, això se seguirà garantint, però serà obligatori que la sanitat pública garanteixi el dret a avortar.

Dit d'altra manera, qualsevol centre de ginecologia o obstetrícia ha de comptar amb professionals que facilitin l'avortament. Precisament la interrupció de l'embaràs serà lliure fins a la 14a setmana de gestació, i a partir de la 21a sempre que hi hagi una justificació mèdica: es podrà avortar per malformacions en el fetus o si la vida de la mare corre perill.


Principals canvis respecte a l'avortament
  • Les menors de 16 a 17 anys podran avortar sense el permís dels pares
  • L'avortament estarà garantit per la sanitat pública
  • Es garanteix l'objecció de consciència dels professionals, però es crearà un registre d'objectors
  • S'eliminen els tres dies de reflexió abans de dur a terme l'avortament
  • Avortaments lliures fins a la setmana 14 de l'embaràs
  • A partir de la setmana 21 es podran realitzar avortaments terapèutics
  • Tots els centres de salut públic amb ginecologia i obstetrícia han de comptar amb professionals que garanteixin l'avortament
  • Dret a temps de baixa per recuperar-se de l'avortament


El nou marc legal també aprofundeix sobre els drets laborals de les dones durant el part i en especial fa referència a les baixes abans de ser mare. Tot i que en un primer moment es parlava d'un "permís prepart remunerat" les últimes setmanes d'embaràs, a partir de la 36, finalment no serà així. L'esborrany que aquest dimarts ha estat aprovat en el marc del Consell de Ministres inclou la baixa prepart a partir de la setmana 39.

Salut menstrual garantida
Una de les principals reclamacions de les dones contra el sistema de salut pública -i l'educatiu- és la falta de recursos, de protecció i d'atenció davant dels períodes hormonals i menstruals. El nou text d'Igualtat reconeix una baixa per les regles doloroses.

Per altra banda, els centres educatius estaran obligats a garantir productes necessaris per a la regla -el Govern ha engegat aquest dilluns una prova pilot que repartirà productes menstruals reutilitzables a 1.200 alumnes de 3r d'ESO-; l'accés gratuït a tots aquests productes per a les dones en risc d'exclusió i la previsió d'una baixa laboral per afrontar un avortament.

El projecte d'Igualtat també aborda el finançament públic dels anticonceptius hormonals, la píndola de l'endemà i la distribució en instituts en marcs de campanyes d'educació sexual. En l'esborrany del ministeri es contemplava l'eliminació de l'IVA dels productes d'higiene menstrual i femenina. Després de dies de negociació amb el departament d'Hisenda, s'ha acordat descartar aquesta mesura.El sotrac: deixar d'ingressar 30 milions d'euros.


Principals novetats en relació amb la regla
  • Baixa per regles de dolor incapacitant
  • Els centres educatius garantiran productes necessaris per a la regla
  • L'accés serà gratuït a tots aquests productes per part de dones en risc d'exclusió
  • Baixa laboral per afrontar un avortament
  • Finançament públic d'anticonceptius hormonals
  • La píndola de l'endemà serà gratuïta
  • Es distribuiran anticonceptius als instituts en el marc de campanyes d'educació sexual
  • L'educació sexual és indispensable en totes les etapes

 

La gestació subrogada, violència contra la dona
La nova normativa considera els ventres de lloguer violència contra la dona i inclourà la prohibició -a més de diverses sancions- de totes aquelles empreses que facin negoci, promoguin o publicitin els seus serveis per aconseguir dones que facin servir el seu ventre per donar llum a una criatura. La gestació subrogada és una pràctica il·legal a Espanya, tal com va deixar molt clar el Tribunal Suprem.