ERC, PSC i comuns donen 24 hores a Junts per tornar al consens per defensar la immersió al Parlament

Els tres grups forçaran que es voti en el proper ple la reforma de la llei de política lingüística o una via alternativa si no es refà l'acord entre els quatre grups

La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts | Parlament
17 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:09h
24 hores per tornar al consens per defensar la immersió al Parlament. Aquest és l'ultimàtum que han plantat ERC, el PSC i En Comú Podem a Junts, que manté que no participarà de l'entesa que es va signar el 24 de març. Els tres grups han advertit que si no es troba una via alternativa per refer l'acord a quatre, aquest dimecres forçaran una junta de portaveus extraordinària perquè la reforma de la llei de política lingüística o bé una via alternativa que en reculli "el contingut" per defensar la immersió sigui votada en el proper ple. Tot plegat, en paral·lel al decret llei del Govern que defensa Junts i que la resta de grups consideren que és de caràcter "complementari". 

Junts manté inamovible la decisió de no contribuir a canviar la llei de política lingüística, però ERC, el PSC i els comuns han decidit esprémer qualsevol remota possibilitat de refer l'acord a quatre encara que això passi per canviar l'instrument legal. És per això que, sabent que la data límit de l'ultimàtum dels tribunals és el 31 de maig, han decidit fixar un "límit temporal" al Parlament. Reserven per aquest dimecres l'opció de forçar un canvi en l'ordre del dia del ple que determinarà aquest dimarts la junta de portaveus. Sense Junts ja sumen prou majoria per materialitzar la reforma, però no tiren la tovallola a l'hora d'explorar una esmena que no posi "fàcil" a cap grup despenjar-se de l'entesa i que passi per explicitar que el model d'escola catalana no es basa en percentatges o bé a una alternativa que els tres grups no concreten però que consideren que hauria de tenir rang de llei i basar-se en el mateix esperit.

Amb totes les possibilitats obertes de bat a bat i, de nou, a contrarellotge del calendari del TSJC, els quatre grups han arribat, un cop més, a la junta de portaveus al Parlament amb el pacte del 24 de març formalment trencat. Les converses entre ERC, el PSC i els comuns sobre com encarar la darrera ofensiva negociadora amb Junts s'han allargat fins a minuts abans de la trobada de grups. Un cop més, En Comú Podem era partidari d'incloure ja la votació a l'ordre del dia, però republicans i socialistes aposten per esgotar les converses amb Junts. 

Tot plegat, en paral·lel a la reunió del consell executiu, on s'ha de debatre el decret llei per protegir les direccions dels centres i la presentació del recurs de reposició a la interlocutòria de la setmana passada. Fonts del partit de Carles Puigdemont reiteren que la via per defensar l'escola catalana passa pel decret llei que han proposat al Govern per defensar les direccions dels centres davant de la sentència, un resposta que des d'ERC asseguren que ja estava prevista de forma "complementària" a l'acord al Parlament. Els postconvergents insisteixen, però, que no tornaran a reenganxar-se al pacte que van signar i del qual es van despenjar vuit hores després de signar-lo.

"És suïcida", diuen sobre la possibilitat que ERC decideixi tirar-lo igualment endavant de la mà del PSC i dels comuns. I és que des de Junts sostenen que els republicans han d'escollir entre teixir un acord per defensar la immersió en base a la proposta que han fet al Govern i que haurà de ser revalidada al Parlament o bé continuar amb una reforma que consideren que no frenarà l'acció dels tribunals i que té el suport del PSC i dels comuns. En canvi, des de Junts no veuen amb mals ulls una modificació de la Llei d'Educació de Catalunya, com proposa la CUP. 

Prioritat pel rang de llei
La previsió és que les converses a quatre es continuïn allargant les properes hores i dies. El canvi en el text que exploren ERC, socialistes i comuns per refer l'entesa a Junts, asseguren, només es registrarà si serveix realment per sumar, però es desestimarà si els de Puigdemont mantenen que es queden fora de la reforma. En tot cas, la cúpula republicana manté que aquest acord és la millor via per defensar el model d'escola catalana "al màxim nivell". "Una llei, millor que un decret llei. Un decret llei, millor que un decret", va afirmar aquest dilluns la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, per donar a entendre que tenen obertes diferents escenaris i que s'apostarà pel que garanteixi més consens. 

"El proper ple blindarem el català a l'escola amb Junts o sense Junts", ha assegurat en roda de premsa la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, que ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "deixi de prioritzar els equilibris amb Junts" i es faci ja el que es podria haver fet fa dos mesos. Els comuns asseguren que el fet que es materialitzi la reforma de la llei de política lingüística no exclou altres instruments, com un decret llei del Govern.