Investiguen les causes del xoc de trens mortal a Sant Boi de Llobregat

Tots els ferits ja han estat donats d'alta: 77 lleus in situ després de ser atesos pel SEM i nou més greus que havien entrat a l'hospital

Punt de col·lisió dels dos trens
Punt de col·lisió dels dos trens | ACN
NacióDigital
17 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:40h
Un maquinista ha mort i nou persones han estat hospitalitzades en un xoc aquest dilluns a la tarda a l'estació de Sant Boi de Llobregat entre un tren de mercaderies que ha descarrilat i un comboi de passatgers d'FGC. L'aixecament del cadàver -un home de 29 anys de Martorell- s'ha fet aquesta mitjanit, als voltants de les 12, després que els cossos d'emergència l'hagin pogut excarcerar.

El jutjat d'instrucció 5 de Sant Boi té obertes diligències en relació amb l'accident. La comitiva judicial, formada per la jutgessa, el lletrat de l'administració de justícia, el fiscal i el forense, es van desplaçar dilluns al lloc dels fets per dur a terme l'aixecament del cadàver. La causa està oberta i pendent que la unitat especialitzada dels Mossos aporti la informació que es derivi de la investigació.

Protecció Civil ha informat que hi viatjaven unes 150 persones, dues de les quals han sofert lesions de gravetat menor i 84, ferides lleus. D'aquestes 77 han estat donades d'alta després de ser ateses pel SEM al mateix indret i les altres han estat traslladades a l'Hospital Broggi (2), al de Sant Boi (6) i al de Viladecans (1), on aquest matí ja han estat també donades d'alta, segons ha explicat la presidenta d'FGC, Marta Subirà.

Aquest és el primer accident amb víctima mortal des que la Generalitat gestiona el servei. Se'n desconeixen les causes, però el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat que els dos combois anaven molt a poc a poc.

El servei de trens s'ha vist interromput en el punt de l'accident des d'ahir a la tarda.  Els tècnics de l'empresa estan treballant perquè es reprengui el servei "el més aviat possible" fet que Subirà espera que "pugui ser en les pròximes hores". D'altra banda, la presidenta de Ferrocarrils ha afirmat que no els consten queixes de maquinistes per mal estat de les vies.
 
Pel que fa al servei a la línia Llobregat-Anoia, s'ha mantingut sempre el servei de trens entre les estacions de Plaça Espanya i Cornellà i entre Colònia Güell i Igualada i Manresa. En un primer moment, entre Cornellà i Colònia Güell s'ha gestionant el servei alternatiu per carretera. A hores d'ara, el servei de busos per carretera s'ha restringit al tram entre Sant Boi i Molí Nou. No hi ha retards significatius.

No és un problema de canvi d'agulles
Subirà ha volgut "desmentir" que l'accident pogués ser causat per un problema en el canvi d'agulles perquè en aquest tram no n'hi ha. A més, ha insistit que tampoc han tingut "cap queixa per mal estat de la situació de la via en aquest tram". "No entenem d'on ve aquesta informació", ha dit la presidenta de FGC.

Subirà ha admès que els fets són "un cop molt dur" per l'empresa, que no havia patit mai un accident mortal en els seus 40 anys d'història. La presidenta de l'empresa ha dit que cal obrir una investigació interna i també externa, per la via judicial, que examini la caixa negra del tren per determinar la causa de l'accident.

El xoc dels dos trens ha tingut lloc cap a les sis de la tarda. De seguida hi ha hagut un gran desplegament de mitjans d'emergències per atendre els afectats dels quatre vagons que conformaven el comboi de passatgers, que han estat evacuats en poc menys de mitja hora, segons han explicat a l'ACN alguns dels usuaris. Després de ser atesos pel SEM, els que han pogut continuar viatge han estat traslladats en dos autobusos habilitats per FGC.

Els efectius d'emergències han tallat una tanca metàl·lica per facilitar l'evacuació fins a zona segura a través d'un vial asfaltat. Posteriorment, i per poder treballar amb seguretat en les tasques d'excarceració del conductor que havia quedat atrapat, s'ha assegurat la catenària i el pantògraf.

Cap a un quart de dotze de la nit, un cop els serveis d'emergència han pogut fer l'excarceració del cadàver autoritzada per la comitiva judicial, Protecció Civil ha desactivat l’alerta del Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT).

Mostres de condol
Pere Aragonès ha lamentat a través de les xarxes socials la mort del maquinista aquest dilluns a la tarda a l'accident de Sant Boi de Llobregat i ha transmès en nom del Govern "el condol i tot el suport" a la família. El president de la Generalitat ha subratllat que l'executiu està molt pendent dels treballs dels cossos d'emergències, així com de l'evolució de "l'important nombre de ferits", als quals ha desitjat una "ràpida recuperació".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat "consternat" davant del xoc del trens a Sant Boi de Llobregat. "El més sentit condol a la família del maquinista mort en el descarrilament", ha indicat el cap de l'executiu estatal, que també ha desitjat una "prompta recuperació als nombrosos ferits". Sánchez ha parlat amb el seu homòleg català, Pere Aragonès, al qual ha transmès el "pesar" del seu equip i "la màxima col·laboració i solidaritat".

Per la seva part, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha qualificat l'accident de "tràgic" i ha sentit "profundament" la mort del maquinista, alhora que ha afegit que segueix "amb preocupació" l'evolució dels ferits.