Escàndol per irregularitats en els vots d'Eurovisió: Chanel podria ser segona

Romania i Azerbaidjan denuncien que l'organització del festival va ometre els vots del seu jurat, que podria comportar una revisió per part de la UER i canviar la classificació final

Chanel, durant la final d'Eurovisió
Chanel, durant la final d'Eurovisió | Europa Press
Irene Montagut
16 de maig del 2022
Actualitzat el 14 de febrer del 2023 a la 13:51h
No hi ha festival d'Eurovisió sense polèmica. Aquest dissabte Ucraïna es va endur el micròfon de vidre en una gala celebrada a Torí on Chanel, la representant espanyola, va aconseguir la tercera posició, la millor dels últims 27 anys. Els resultats finals, però, podrien variar si la Unió Europea de Radiodifusió (UER) els revisa.

La primera irregularitat es va viure el mateix dissabte durant el moment de les votacions. Sis països no van sortir en directe per informar dels vots del seu jurat, sinó que va ser un membre de la UER qui va llegir-los durant l'emissió. El perquè és senzill: una irregularitat detectada durant la segona semifinal -celebrada dijous- va comportar que la UER calculés el resultat del jurat d'aquests sis països d'acord amb els resultats d'altres països amb votacions similars. 

En aquest sentit, Romania -un dels països afectats- s'ha pronunciat en contra dels resultats que la UER va "donar" en nom seu. "Ens va sorprendre que el resultat de la votació del jurat romanès no es va tenir en compte en el càlcul de la classificació final", han afirmat des de la televisió romanesa. El jurat romanès ha explicat que ells havien decidit donar la màxima puntuació -12 punts- a Moldàvia, però la UER va optar per atorgar els 12 punts a Ucraïna.
 
Un altre país que ha denunciat irregularitats als vots és l'Azerbaidjan. La portaveu d'aquest país, responsable de donar en directe els resultats del jurat, Narmin Salmanova, ha explicat a Twitter que "anava a anunciar els dotze punts per a Ucraïna", però la connexió no es va produir. 
 
La periodista Berta Herrera ha explicat en un fil de Twitter que si aquestes reclamacions prosperen, la classificació final d'Eurovisió pot canviar i afavorir Chanel. El motiu: el Regne Unit va rebre punts que no li corresponien mentre que a Espanya li va passar el contrari, és a dir, en va perdre. Com que els dos països només estan distanciats per set punts, un petit canvi podria portar Chanel a la segona posició, només per sota d'Ucraïna, que va guanyar sobradament gràcies al vot telemàtic.

Arxivat a