Cospedal va demanar ajuda a Villarejo per ocultar els papers de Bárcenas

L'aleshores secretària general del PP volia aturar les informacions de corrupció al partit per salvar Rajoy i mantenir-lo a la presidència

Cospedal i Villarejo, en imatges d'arxiu
Cospedal i Villarejo, en imatges d'arxiu | ND
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:05h
Revelacions, nou anys després, de la feina a l'ombra del PP per ocultar els papers de Bárcenas. L'aleshores secretaria general dels populars, Dolors de Cospedal, va demanar ajuda a José Manuel Villarejo perquè no es publiquessin les informacions de l'excomissari de la policia espanyola, que involucraven el llavors president Mariano Rajoy en la caixa B del partit.

Tot plegat ho revela El País en la primera entrega d'una sèrie d'àudios que es publicaran en els pròxims dies, i que involucren, per ara, Villarejo i Cospedal. Aquesta primera conversa té lloc el 20 de gener de 2013, dos dies després que El Mundo publiqués que Bárcenas va pagar sobresous a part de la cúpula del PP. La dirigent popular pregunta a l'excomissari si l'amenaça de publicar els documents va de debò i creu que "seria millor aturar la llibreteta".

Aquesta "llibreteta" de la qual parla Cospedal són els papers de Bárcenas, que malgrat els intents del PP d'evitar-ho, serien publicats només onze dies després de la conversa telefònica, el 31 de gener de 2013. És en aquests documents en què apareix, entre altres noms vinculats al PP, el famós "M. Rajoy" que la justícia mai va poder esbrinar de qui es tractava.

En les converses que revela El País, els dos implicats també especulen amb els noms d'Eduardo Zaplana i Esperanza Aguirre com els possibles filtradors de les informacions de corrupció i els acusa de voler enderrocar el govern del PP i de Mariano Rajoy. A més, Cospedal també lamenta que la filtració de la caixa B amagui "el tema dels catalans", en referència a la guerra bruta que en aquells moments estaven orquestrant les clavegueresde l'Estat contra l'independentisme.

El PP ha estat condemnat en diverses ocasions per la caixa B de Bárcenas i la coneguda com a trama Gürtel. De fet, el cas de corrupció massiva dels populars va derivar en una moció de censura el 2018 que va implicar la destitució de Mariano Rajoy al capdavant del govern espanyol i l'arribada del socialista i actual líder de l'executiu Pedro Sánchez.