MOBILITAT

És obligatori portar l'etiqueta mediambiental a les motos?

El distintiu classifica els vehicles segons la seva eficiència energètica i l'impacte que tenen al medi ambient

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 14 de maig de 2022 a les 11:00 |
Una moto circulant pel centre de Barcelona | Adrià Costa
Més enllà de l'etiqueta de la ITV, els vehicles de quatre rodes tenen el vidre davanter marcat amb un adhesiu rodó. És l'etiqueta mediambiental que classifica els vehicles segons la seva eficiència energètica i l'impacte que tenen al medi ambient. L'objectiu que persegueix aquest adhesiu és discriminar positivament els vehicles menys contaminants i ajudar a les corporacions municipals amb les polítiques mediambientals.

Està en funcionament des de l'any 2016, i ja és habitual que tots els vehicles -sobretot els de les ciutats i grans municipis- el portin enganxat a la part inferior dreta del vidre davanter. I les motos? Hi ha un distintiu mediambiental específic per als vehicles de dues rodes? És obligatori dur-lo? On s'ha d'enganxar? 


La Direcció General de Trànsit (DGT) no obliga a col·locar el distintiu mediambiental a les motos, tot i que recomana fer-ho. Així, aquest adhesiu rodó existeix també per als vehicles de dues rodes, i hi ha ciutats en què es comença a demanar. 

Igual com passa amb els cotxes, hi ha quatre distintius ambientals per a les motos i els ciclomotors. L'etiqueta Zero -de color blau-, reservada per als vehicles elèctrics i els híbrids endollables amb autonomia de més de 40 quilòmetres. En segon lloc, l'etiqueta ECO -de color verd i blau-, destinada a les motocicletes híbrides no endollables i a les endollables amb poca autonomia (per sota dels 40 quilòmetres).


També, seguint la normativa dels vehicles de quatre rodes, les altres dues categories engloben aquelles motocicletes i ciclomotors que funcionen únicament amb combustible. Primer, l'etiqueta C -la verda- que l'han de portar els que compleixen les normatives d'emissions Euro 4 (2016) i Euro 3 (2006). I l'etiqueta B -la groga- per als vehicles més contaminants, els que s'adapten a la norma Euro 2 (2003) d'emissions.

Els models que no s'ajusten a cap d'aquestes normatives queden exclosos de la normativa mediambiental. Això pot suposar un problema quan les ciutats comencin a aplicar restriccions. Així, tot i no ser obligatori enganxar, per ara, el distintiu, és recomanable fer-ho per evitar restriccions.


Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació