Òmnium es persona contra la sentència del 25% de castellà

Xavier Antich demana esgotar "totes les vies possibles" per frenar l'ofensiva judicial contra l'escola catalana i demana que la societat civil s'organitzi per donar una resposta "clara i contundent"

Xavier Antich, en una imatge d'arxiu
Xavier Antich, en una imatge d'arxiu | ACN
13 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:18h
Òmnium ha anunciat aquest divendres que es personarà com a part interessada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra de la sentència del 25% de castellà a l'escola. "Fem un pas endavant per defensar el conjunt d'alumnes i famílies del país sense exclusions i independentment de la seva llengua familiar", ha dit el president, Xavier Antich, que ha demanat esgotar "totes les vies a l'abast" per defensar el model d'escola catalana, també totes les vies legals.

El moviment d'Òmnium serveix perquè l'entitat pugui ser part en la causa principal del 25% de castellà -hi ha hagut altres sentències per a grups d'escoles concretes, com el Turó del Drac de Canet de Mar- i poder presentar recursos contra decisions, oposar-se a l'execució de la sentència o portant la causa als tribunals europeus. 

Antich ha insistit que la llengua ha de continuar sent un "element vertebrador" de la societat que garanteixi la cohesió social, la convivència i la igualtat d'oportunitats. Ha denunciat que l'estratègia dels jutges d'imposar percentatges busca "facturar" la societat catalana atacant la llengua i l'escola. "No ho permetrem", ha deixat clar. Per això, davant l'ofensiva dels tribunals espanyols, Antich ha reclamat que la ciutadania s'organitzi per donar una resposta "clara i contundent".

El TSJC ha donat quinze dies al Govern perquè executi la sentència del 25% de castellà a l'escola, un termini que acaba d'aquí un parell de setmanes i que el Departament d'Educació ja ha dit que recorrerà. Mentrestant, els grups parlamentaris continuen sense decidir si tiren endavant la proposta de modificació de la llei de Política Lingüística i ahir Junts se'n va despenjar malgrat haver-hi donat suport fa unes setmanes amb ERC, PSC i comuns.