Els Estats Units tensen la corda amb Rússia i donaran suport a Finlàndia perquè ingressi a l'OTAN

La Casa Blanca incentiva Suècia perquè també sol·liciti l'ingrés a l'Aliança Atlàntica

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki
La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki | Europa Press
13 de maig del 2022
Actualitzat a les 8:53h
Els Estats Units se sumen a l'escalada de tensió per l'ingrés de Finlàndia a l'OTAN. El principal membre de l'Aliança Atlàntica ha mostrat tot el seu suport al país europeu perquè en formi part i ha assegurat que acompanyaran Finlàndia en la seva sol·licitud. La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha afirmat en roda de premsa que consideren Finlàndia i Suècia "com dos socis de defensa propers i valuosos". "Durant molt de temps hem donat suport, abans de la invasió, després de la invasió, la política de portes obertes [en referència a entrar a l'OTAN]", ha explicat Psaki.

Suècia encara no ha sol·licitat un ingrés ni ha iniciat els tràmits, però els EUA incentiven a que segueixi les passes de Finlàndia. "Estem segurs que podem trobar formes de treballar amb ells, abordar qualsevol inquietud que pugui tenir qualsevol dels països sobre el període actual o el que calgui si s'unissin", ha precisat Psaki. La portaveu de la Casa Blanca ha recalcat en roda de premsa que "una Aliança occidental forta" és "bona" ​​per a la seguretat a tot el món. En aquest sentit, Rússia es posicionava ahir de manera contrària. El ministeri d'Exteriors del Kremlin va reafirmar-se en les seves amenaces: a través d'un comunicat, el servei diplomàtic rus va advertir Finlàndia amb "represàlies de caràcter militar-tècnic i de qualsevol altre tipus" si s'integra, de manera oficial, a l'OTAN. 

Missatges de tranquil·litat en el foc creuat d'amenaces
"Tenir una associació sòlida amb una varietat de països, inclosos Suècia i Finlàndia, si decideixen unir-se, hauria de tranquil·litzar el poble nord-americà", ha explicat la portaveu del govern de Biden. Psaki ha volgut recordar que l'OTAN és "una aliança defensiva" i no "ofensiva". "No hi ha intenció agressiva de l'OTAN, dels Estats Units, de Finlàndia o Suècia (òbviament, poden parlar per si mateixos) cap a Rússia", ha matisat la portaveu, afegint que el president de Rússia, Vladimir Putin, "ha estat qui ha provocat aquests moviments".

El passat febrer, el govern rus ja va advertir el país veí i a Suècia que la seva integració a l'OTAN "tindria conseqüències militars greus". Tot i aquesta possibilitat, Peskov ha volgut rebaixar la tensió generada per la decisió del govern finlandès. "Tothom vol evitar un xoc directe entre Rússia i l'OTAN, inclosa Rússia. Això també s'ha dit repetidament a l'OTAN i, potser el més important, a Washington, fins i tot al nivell més alt. El president Biden ja va fer declaracions en aquest sentit", ha explicat, en reaccions recollides per la premsa russa.