El juliol o l'agost: quin és el millor mes per fer vacances?

T'expliquem els pros i les contres dels dos mesos predilectes per viatjar a l'estiu

Variables com la temperatura o la quantitat de turistes poden ajudar a prendre la decisió
Variables com la temperatura o la quantitat de turistes poden ajudar a prendre la decisió | EP
NacióDigital
14 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:19h
Les vacances s'acosten i, sovint, el més difícil de planificar, no és el destí (que també) sinó els dies per marxar. Quan fer-ho depèn de molts factors: parella, amics, família, disponibilitat a la feina... Per aquells que puguin triar, també els pot sorgir un altre dubte: quin és el millor mes per fer vacances, juliol o a agost?

Aquesta qüestió, com les altres, té moltes variables. Per escollir, podria ser d'ajuda fixar-se en: quan fa més calor, quin mes té més probabilitat de pluja, quants turistes sol haver-hi, quan ens sortirà més car marxar o quina és la durada dels dies i les nits en cadascun dels dos mesos. 

Quan sol fer més calor?
A Barcelona no hi ha gaire diferència entre les temperatures del mes de juliol i del mes d'agost. No obstant això, agost acostuma a ser el període més càlid de l'any, amb una mitjana de temperatura alta de 27,5 graus, dues dècimes per sobre de juliol, que sol estar als 27,5 graus. De fet, el meteoròleg Enrique Hernanz, autor del blog Sense temps a perdre, assegura que el període de més calor a l'Estat és després de la tercera setmana de juliol i fins als primers dies d'agost. 

La humitat és idèntica els dos mesos: un 69% de mitjana. I pel que fa a la sensació de calor, Hernanz explica que el mes més calorós a la costa és l'agost. En canvi, a l'interior, sense els corrents marins, el rècord l'estableix el mes de juliol. 

Quan hi ha més probabilitat de pluja?
Aquesta és una de les variables on trobem més diferència entre ambdós períodes. A l'agost plou, de mitjana, uns 10 dies -que equivaldrien a uns 27 mm-, dos dies més que al juliol, quan només acostuma a haver-hi precipitacions vuit dies que acumulen uns 20 mm de mitjana.

Quan marxa més gent de vacances?
Segons els experts i professionals del sector, al juliol acostuma a haver-hi menys gent de viatge que a l'agost perquè, tot i que no és el mes d'arrencada de la temporada turística, tot just comença. En canvi, a l'agost és en ple apogeu. Aquest fet pot ser, precisament, un reclam per a molts viatgers que busquen llocs massius, amb ambient, per marxar de vacances. En aquest sentit, les ofertes d'oci i de platja es concentren al juliol i a l'agost per igual, tal com informa el grup Barceló Viatges. 

Quan hi ha més llum solar?
La durada dels dies i de les nits també pot ser un al·licient per a molts turistes per a decidir-se per un mes o per un altre. En aquesta ocasió, qui s'emporta el nombre més elevat d'hores de llum no és ni juliol, ni agost, si no el juny. El dia més llarg de l'any és el 21 de juny. I si ens fixem únicament en juliol i agost, el dia 15 de juliol té, exactament, una hora més de llum que el 15 d'agost.

Quan surt més car viatjar?
El mes més car per viatjar segons l'Índex de Preus Hotelers de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) és l'agost. Fent un cop d'ull ràpid a les principals companyies d'aviació es pot comprovar. Anar i tornar de Barcelona a Maó (Menorca) costa 36 euros el mes de juliol. En canvi, a l'agost, 87 euros. 51 euros de diferència. En els hotels, en canvi, no passa el mateix i trobem aproximadament els mateixos preus en ambdós mesos.

Altres opcions: què hi ha de juny o de setembre?
Tot i que els mesos habitualment predilectes per viatjar a l'estiu són el juliol i l'agost, el juny i el setembre també tenen avantatges i desavantatges.

Si, per exemple, agrada tenir una certa calma quan es viatja, el juny és el mes ideal. La temporada d'estiu tot just comença i això fa que el nombre de turistes no sigui tan elevat com el que ens trobaríem els mesos de juliol o agost. El temps, però, acostuma a ser més inestable en aquest període. De fet, tant al juny com al setembre fa menys calor que al juliol i a l'agost. I tot i que el juny no és tan plujós com el setembre, un dels mesos de l'any amb més pluges de la costa mediterrània -amb una mitjana de 14 dies i precipitacions de 48 mm-, també hi pot haver sorpreses. En oferta cultural, tant juny com setembre tenen menys varietat que els mesos forts d'estiu. Malgrat això, setembre despunta per una major oferta de turisme cultural. 

Sigui com sigui i es triï el que es triï, la psicòloga laboral, Elisa Sánchez, el que recomana és no allargar amb excés el període de vacances. L'objectiu de marxar uns dies fora és desconnectar i, per això, l'experta aconsella no acumular massa el cansament i fer una escapada tan bon punt es pugui.