El Parlament reclama la dimissió de Robles

ERC, Junts i la CUP aproven una moció promoguda pels republicans, que mantenen la reclamació a Sánchez perquè faci plegar la ministra i la desclassificació de documents

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament | Europa Press
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 19:07h
"Les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, reconeixent i justificant l'espionatge massiu a dissidents polítics, advocats i societat civil són impròpies d’una democràcia plena i compromesa amb els drets humans, i considera imprescindible la seva dimissió". Aquesta és la literalitat de la moció d'ERC que el Parlament ha aprovat amb el vot a favor dels republicans, Junts i CUP, mentre que els comuns s'hi han abstingut i PSC, Ciutadans, PP i Vox hi han votat en contra. Després del cessament de la directora del CNI, els republicans continuen mantenint que és insuficient i insisteixen en reclamar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la dimissió de Robles per restablir les relacions.

Ha estat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, l'encarregada de defensar el text, que va ser registrat la setmana passada. La portaveu ja va assegurar dilluns que, "com a mínim", s'havia d'apartar del càrrec la ministra de Defensa per reprendre les relacions amb la Moncloa. "No es pot fer com si no hagués passat res. Que plegui qui ho va fer, qui n'estava al cas", ha assegurat Vilalta, que de nou ha titllat "d'impròpies d'una democràcia" les declaracions de Robles. De fet, ha assegurat que és "tan greu justificar" l'espionatge com el fet d'haver-lo promogut o permès. 

A més de demanar que s'assumeixin responsabilitats polítiques, la dirigent republicana ha afegit que cal "transparència" amb la desclassificació de les autoritzacions judicials que van motivar seguiments com el del president Pere Aragonès i "garanties" que no es tornarà a produir l'espionatge. ERC considera l'escàndol de l'espionatge un "episodi més de la repressió" que pateix l'independentisme. Això no vol dir, però, ha dit la dirigent, que el partit abandoni la via dialogada. "L'aposta estratègica per la negociació és més necessària que mai", ha afirmat tot emplaçant la Moncloa a retornar al carril polític la resolució del conflicte polític. 

Tant Junts com la CUP han argumentat el seu vot a favor de la moció d'ERC, que inclou activar els mecanismes per exercir el dret de petició al Parlament Europeu i reclamar al govern espanyol la modificació de la llei franquista de secrets oficials. El diputat de Junts Josep Rius ha acusat l'Estat d'estar "amagat a les seves pròpies clavegueres" i ha insistit que no acceptar una comissió d'investigació al Congrés és "complicitat" amb l'espionatge. "No som terroristes, som persones escollides democràticament a les urnes", ha assegurat Rius, que ha acusat el CNI d'impulsar una "investigació prospectiva" contra l'independentisme. La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha argumentat que el Parlament està impulsant les iniciatives que es bloquegen al Congrés.

Els comuns, per la seva banda, no han donat suport al punt de la moció, el cinquè, que demana la petició de Robles. El diputat David Cid ha subratllat la urgència de saber "què ha passat" i de desclassificar les autoritzacions judicials, però ha defensat que "no és innocu" que s'hagi cessat la directora del CNI i modificat la composició de la comissió de secrets oficials. "S'ha de saber posar en la justa mesura els passos que es van donant", ha demanat als independentistes. 

El PSC, de la mà del diputat Jordi Terrades, ha fet un discurs contundent a l'hora de defensar que l'Estat espanyol és una "democràcia plena" i que el CNI "defensa vides cada dia" i actua conforme la legalitat. "Sánchez donarà explicacions, com ho ha fet sempre", ha afirmat. Els republicans, però, ho han posat en dubte. Vilalta ha replicat als socialistes que "espiar no és anar precisament de cara".