El nen de 2 anys assassinat pel seu pare en un hotel de Barcelona no haurà de dur els seus cognoms

El Ministeri de Justícia autoritza el canvi de nom post-mortem de manera excepcional

Un cotxe dels Mossos davant l'Hotel Concòrdia de Barcelona, on es va produir el crim
Un cotxe dels Mossos davant l'Hotel Concòrdia de Barcelona, on es va produir el crim | ACN
Victor Rodrigo
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 8:36h
El nen que l'agost del 2021 va ser assassinat pel seu pare en un hotel de Barcelona no haurà de mantenir els seus cognoms. El seu assassinat va ser el primer cas de violència vicària amb un resultat mortal registrada a Catalunya. La ministra de Justícia, Pilar Llop, va dictar ordre el 22 d'abril per autoritzar "per raons excepcionals i amb la urgència que exigeix una reparació immediata" el canvi de nom i cognoms del nen. L'ordre ha estat notificada aquesta mateixa setmana.

Carla Vall i Marta Ariste, advocades de la mare de la víctima, afirmen que, "de manera pionera, s'obre una nova via de justícia restaurativa també per a altres mares que hagin estat víctimes de violència de gènere per violència vicària a la resta de l'Estat". La defensa de la mare afirma que es tracta d'un "acte restauratiu imprescindible a nivell emocional, psicològic, social i necessari per a la reparació de la mare". 

Les lletrades segueixen exigint un canvi legislatiu perquè el canvi de cognoms "deixi de ser un procediment excepcional" i passi a ser regulat per poder tramitar-se per les vies d'urgència que preveu la Llei del Registre Civil. Ara per ara, aquest és un cas pràcticament excepcional que no té precedents a Catalunya.

Arxivat a