Avortament lliure als 16 anys i baixes per la regla: la històrica reforma que prepara el govern espanyol

L'avantprojecte del Ministeri d'Igualtat prepara una nova legislació pels drets de les dones: des d'un embat contra la gestació subrogada, garantir els drets per la interrupció de l'embaràs i accés gratuït a productes com la píndola de l'endemà

Manifestació feminista pel 8-M al centre de Barcelona.
Manifestació feminista pel 8-M al centre de Barcelona. | Josep Lluís Escudero
16 de maig del 2022
Actualitzat el 17 de maig a la 13:16h

La nova llei de l'avortament permetrà a les menors de 16 a 17 anys interrompre l'embaràs sense el permís dels seus pares. Així ho indica l'esborrany escrit pel Ministeri d'Igualtat del govern espanyol que pot ser aprovat el pròxim dimarts al Consell de Ministres. Aquesta nova legislació garantiria el dret a l'avortament a través del sistema de salut pública, a més d'introduir altres canvis significatius per al dia a dia de les dones.

L'objecció de consciència dels professionals sanitaris que no volen practicar interrupcions de l'embaràs també quedarà regulat en aquest nou text, que preveu que el procediment no alteri el pas per la sanitat pública, que quedaria perfectament garantit. Els avortaments seran lliures fins a la setmana 14 de gestació. A partir de la setmana 21 es podrà realitzar una interrupció de l'embaràs terapèutica: és a dir, es podrà avortar de manera lliure per les malformacions del fetus o si la vida de la mare córrer perill.

Segons el text que ha avançat la Cadena SER, tots els centres amb un servei de ginecologia i/o obstetrícia han de comptar amb professionals que garanteixin l'avortament. Tot i això, queda "respectat de manera escrupolosa el dret a l'objecció de consciència", però han de quedar "compatibles tots dos". Per a poder dur-ho a terme, es crearà un registre amb els objectors de cada comunitat autònoma. Els principals canvis en la legislació respecte a l'avortament, doncs, són:
  • Les menors de 16 a 17 anys podran avortar sense el permís dels pares
  • L'avortament estarà garantit per la sanitat pública
  • Es garanteix l'objecció de consciència dels professionals, però es crearà un registre d'objectors
  • Avortaments lliures fins a la setmana 14 de l'embaràs
  • A partir de la setmana 21 es podran realitzar avortaments terapèutics
  • Tots els centres de salut públic amb ginecologia i obstetrícia han de comptar amb professionals que garanteixin l'avortament
Les baixes prepart són també un dels punts que tracta l'esborrany. Tot i que en un primer moment es parlava d'un "permís prepart remunerat" les últimes setmanes d'embaràs, a partir de la 36, finalment no serà així. L'esborrany que aquest dimarts es presenta al Consell de Ministres inclourà la baixa prepart a partir de la setmana 39

Salut menstrual garantida
Una de les principals reclamacions de les dones contra el sistema de salut pública -i l'educatiu- és la falta de recursos, de protecció i d'atenció davant dels períodes hormonals i menstruals. El nou text d'Igualtat, segons explica la Cadena SER, reconeixerà una baixa de tres dies per les regles doloroses.

També existirà l'obligació dels centres educatius -escoles, instituts, universitats, etc- de poder garantir productes necessaris per a la regla; l'accés gratuït a tots aquests productes per a les dones en risc d'exclusió i la previsió d'una baixa laboral per afrontar un avortament. El projecte d'Igualtat també aborda el finançament públic dels anticonceptius hormonals, la píndola de l'endemà i la distribució en instituts en marcs de campanyes d'educació sexual. En l'esborrany del ministeri es contemplava l'eliminació de l'IVA dels productes d'higiene menstrual i femenina. Després de dies de negociació amb el departament d'Hisenda, s'ha acordat descartar aquesta mesura.El sotrac: deixar d'ingressar 30 milions d'euros.
  • Baixa de 3 dies per regles doloroses
  • Els centres educatius garantiran productes necessaris per a la regla
  • L'accés serà gratuït a tots aquests productes per part de dones en risc d'exclusió
  • Baixa laboral per afrontar un avortament
  • Finançament públic d'anticonceptius hormonals
  • La píndola de l'endemà serà gratuïta
  • Es distribuiran anticonceptius als instituts en el marc de campanyes d'educació sexual

Manifestació feminista pel 8-M al centre de Barcelona Foto: Josep Lluís Escudero


La gestació subrogada serà considerada violència
L'avantprojecte de llei també contemplava un embat contundent contra la gestació subrogada i la contractació dels anomenats ventres de lloguer. En un primer moment, l'esborrany del ministeri assegura que els tribunals espanyols podran perseguir totes aquelles parelles que contractin empreses estrangeres per trobar una dona en altres països i utilitzar el seu ventre de lloguer.

És una pràctica il·legal a Espanya, tal com va deixar molt clar el Tribunal Suprem. Després de la celebració del consell de ministres, però, aquesta mesura no es durà a terme. La nova llei només contemplarà aquesta pràctica com a violència contra les dones. A més, la nova normativa considerarà els ventres de lloguer violència contra la dona i inclourà la prohibició -a més de diverses sancions- de totes aquelles empreses que facin negoci, promoguin o publicitin els seus serveis per aconseguir dones que facin servir el seu ventre per donar llum a una criatura.