El govern espanyol diu que s'activarà per fer complir la interlocutòria del TSJC del 25% de castellà

La ministra portaveu assegura que "les sentències estan per complir-se" i que actuaran amb l'alta inspecció per garantir-ho

Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyo
Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyo | Europa Press
10 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:51h
"Les sentències estan per complir-se". Així, en paraules de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha reaccionat el govern espanyol al'ultimàtum de 15 dies donat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè el departament d'Educació apliqui la sentència del 25% de castellà a les aules. La portaveu ha assenyalat que actuaran amb l'alta inspecció "perquè es compleixi amb aquesta interlocutòria", i que volen treballa per donar un missatge de tranquil·litat a la comunitat educativa. "Som un país ric en llengües i això ha de ser un motiu de satisfacció i no de confrontació", ha reblat la ministra.

Rodríguez ha subratllat que el govern espanyol sempre ha considerat que "les llengües oficials són una riquesa cultural del nostre país i no pas una font d'enfrontament ni una arma llancívola" entre els diversos actors polítics. Ha insistit en què els alumnes han d'acabar els seus estudis amb plena competència lingüística de totes les llengüe soficials en cada comunitat.

La interlocutòria del TSJC ha agafat el Govern català sense disposar d'un artefacte jurídic per blindar la immersió. El decret per potenciar el català a les aules que en un principi havien acordat, el març passat, ERC, Junts, el PSC i els comuns resta sense aprovar, per desacords especialment a Junts, que es va desdir de seguida de l'entesa a quatre. En aquests moments, l'acord per modificar la llei de política lingüística continua embarrancat al Parlament. 

En una primera resposta política a la interlocutòria, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va traslladar dilluns als mestres que "no han de canviar res" i es va encomanar a l'estratègia judicial i política dissenyada pel Govern. Fins ara, però, res ha aturat l'acció dels tribunals sobre el model d'immersió de l'escola catalana. 

La interlocutòria judicial, coneguda ahir, ve després dels dos mesos que va donar el TSJC per complir la sentència, i reclama al departament de "dictar les instruccions i establir les garanties de control" perquè totes les escoles imparteixin de forma "immediata" un percentatge en castellà que no pot ser inferior al 25%, com ja passa a hores d'ara en una cinquantena d'aules a Catalunya. Concreta que s'ha d'impartir almenys una assignatura troncal "o anàloga" en castellà a més de la matèria de llengua castellana. Tot plegat, en resposta a la petició d'execució de la sentència presentada per l'Assemblea per a una Escola Bilingüe.