Qui és qui en la futura direcció de Junts liderada per Borràs i Turull

La nova presidenta situa peces clau dins la cúpula, amb dues vicepresidències i la secretaria d'organització; el nou secretari general manté fidels dins d'una executiva que aglutina veus de tots els sectors

Deu dels dirigents més destacats de la nova cúpula de Junts.
Deu dels dirigents més destacats de la nova cúpula de Junts. | ND
03 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:20h
L'acord entre Laura Borràs i Jordi Turull va servir perquè el relleu de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez a la cúpula de Junts es desenvolupi sense confrontació en el congrés d'aquest dissabte a Argelers. La candidatura unitària, que situarà Borràs a la presidència del partit i Turull com a secretari general, està formada per dirigents de les principals ànimes de la formació, nascuda el 2020 i que l'any vinent afronta el repte de convertir-se en la primera força municipalista del país en dura competència amb ERC i el PSC. Aquest és el qui és qui dels membres de la llista presentada aquest dimarts.

- Laura Borràs: serà la presidenta del partit, tasca que combinarà amb la presidència del Parlament. Va entrar en política activa el 2017, quan es va integrar per petició de Puigdemont a la llista del 21-D, però ja abans havia ocupat tasques dins l'administració, com ara la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Va ser candidata a les eleccions al Parlament de l'any passat, en les quals va quedar tercera fent tàndem amb l'expresident de la Generalitat. El seu futur a la cambra està condicionat per la causa judicial oberta relacionada amb la seva feina al capdavant de la ILC. És la dirigent amb més prèdica dins les bases, que l'han acompanyat en totes les decisions.

- Jordi Turull: serà el secretari general. Tot i que quan va sortir de la presó ja hi havia veus rellevants que defensaven aquesta opció, ell i el seu entorn sostenien amb vehemència que no faria el pas que finalment ha fet. Conseller de la Presidència durant l'1-O, amb passat a Convergència i al PDECat, Turull arriba al comandament de la sala de màquines de Junts amb la vista posada en les eleccions municipals. Compta amb el suport de bona part dels quadres governamentals de la formació.

- Francesc de Dalmases: ocuparà una de les vicepresidències. Perfil de la màxima confiança de Borràs, és diputat des de les eleccions del 2017, quan va incorporar-se a la llista de Puigdemont després de defensar una agrupació d'electors fonamentada en la vigència de l'1-O. Representa una de les veus més allunyades de la tradició convergent i postconvergent d'alguns dels quadres que s'han integrat dins de Junts.

- Aurora Madaula: ocuparà una de les vicepresidències. Secretària de la mesa del Parlament al costat de Borràs, és un dels seus principals suports tant a la cambra com al partit, a l'estil de Dalmases. Forma part de la cúpula del Consell per la República.

- Josep Rius: ocuparà una de les vicepresidències, com fins ara. Des que Elsa Artadi, ara fora de la política, va deixar de ser portaveu, ell li va agafar el relleu. Va ser cap de gabinet de Puigdemont en l'etapa a Palau i ocupa escó de diputat al Parlament.

- Anna Erra: ocuparà l'última plaça de vicepresidenta. Ara també és presidenta del consell nacional, a banda d'alcaldessa de Vic i diputada.

- David Torrents: serà el nou secretari d'organització. Proper a Borràs i mosso d'esquadra de professió, és cap de files de Junts a Badalona, on va obtenir un regidor a les eleccions del 2019. Ocupa la tercera tinència d'alcaldia a la ciutat.

- Teresa Pallarès: repetirà com a secretària de finances. Provinent del PSC i delegada del Govern a Tarragona, es perfila com a favorita en les primàries de Junts per ser candidata a Reus. El procés intern, que l'enfrontarà a Víctor Terradellas, s'haurà de repetir per errors en l'inicial. Es va estrenar a les files de Junts com a número dos per Tarragona a les eleccions del 2017.

- Jaume Alonso-Cuevillas: membre de l'executiva. Advocat de Puigdemont en els primers compassos de l'exili i també lletrat dels presos de Junts al principi del procés judicial, va fer el salt a la política activa com a diputat a Madrid i després va presentar-se a les primàries al Parlament. Forma part de l'entorn de Borràs, tot i que va plegar de secretari de la mesa després de criticar la confrontació "simbòlica".

- Damià Calvet: membre de l'executiva. Després de no renovar com a conseller, va ser nomenat president del Port de Barcelona. Proper a Josep Rull, va rebre el suport de Turull quan es va presentar a les primàries per ser candidat a la Generalitat, en les quals va perdre davant Borràs. Ja formava part de la direcció.

- Joan Canadell: membre de l'executiva. Va ser el guanyador de les primàries a Junts per escollir els primers deu llocs de la llista al Parlament, Borràs i Puigdemont al marge. Expresident de la Cambra de Comerç, conegut pel seu discurs desacomplexadament independentista i liberal, la seva estrena per la porta gran al Parlament va ser el dia que va criticar ERC en el debat de pressupostos. És una de les veus que defensen amb més entusiasme la celebració dels Jocs d'Hivern de l'any 2030 a Catalunya.

- Cristina Casol: membre de l'executiva. És diputada per Lleida des d'aquesta legislatura i és propera a la presidenta del Parlament.

- Montserrat Caupena: membre de l'executiva. Candidata a les primàries de Terrassa, en les quals s'enfrontarà a Meritxell Lluís, parella de Rull.

- Violant Cervera: membre de l'executiva. És consellera de Drets Socials i considerada una dirigent propera a Turull. Ja formava part de la direcció.

- Jordi Fàbrega: membre de l'executiva. És diputat al Parlament per Lleida i fins fa uns mesos era alcalde de La Seu d'Urgell. Ja formava part de la direcció.

- Glòria Freixa: membre de l'executiva. És diputada per Barcelona des de fa dues legislatures. Quan es va fundar el PDECat, va presentar candidatura amb Quim Claveguera -ara secretari general a Justícia- per liderar el partit a la capital catalana.

- Gemma Geis: membre de l'executiva. Consellera de Recerca i Universitats, candidata per Girona a les últimes eleccions i propera al vicepresident Jordi Puigneró, és un dels perfils propers a Puigdemont que ha fet carrera política des del 2017. Ja formava part de la direcció.

- Montserrat Girbau: membre de l'executiva. Regidora a Moià i consellera comarcal, és la coordinadora del partit a la Catalunya Central.

- Jaume Giró: membre de l'executiva. Conseller d'Economia des que es va formar el Govern, pel qual el va fitxar Jordi Sànchez després d'una llarga trajectòria en l'alta direcció empresarial. Tot i que ell assegura des de fa mesos que no s'ha fet militant, al partit indiquen que sí que n'és.

- Marta Madrenas: membre de l'executiva. Alcaldessa de Girona i diputada, és una de les signants del manifest d'alts càrrecs de la setmana passada. Ja formava part de la direcció.

- Toni Morral: membre de l'executiva. Delegat del Govern a Barcelona i exdiputat, va ser secretari general de la Crida Nacional per la República sota la batuta de Sànchez, a qui visitava una vegada a la setmana a Lledoners. Ja formava part de la direcció.

- Míriam Nogueras: membre de l'executiva. Portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, és de l'estricta confiança de Turull. Va estrenar-se en política com a independent a les llistes de Democràcia i Llibertat, la candidatura de CDC al Congrés prèvia a la fundació del PDECat, partit del qual va ser vicepresidenta fins l'estiu del 2020. Ja formava part de la direcció.

- David Saldoni: membre de l'executiva. Fins ara ocupava la secretaria d'organització. Exalcalde de Sallent, té la confiança de Turull.

- Mònica Sales: membre de l'executiva. Tot i que va estrenar-se a les llistes de Junts a les Terres de l'Ebre com a representant del PDECat, ràpidament va simpatitzar amb l'esperit de Junts i ara n'és la portaveu parlamentària. Ja formava part de la direcció.

- Miquel Sàmper: membre de l'executiva. Va ser conseller d'Interior entre el setembre del 2020 i el maig del 2021. Tot i que el partit es va comprometre amb la seva continuïtat, l'alineació definitiva no el va incloure. Ara també és tertulià a RAC1.

- Aleix Sarri: membre de l'executiva. Amb àmplia experiència en el flanc internacional, manté una relació estreta amb Puigdemont. Ja formava part de la direcció.

- Ester Vallès: membre de l'executiva. S'ha estrenat com a diputada aquesta legislatura i és de la confiança de Borràs.

- Salvador Vergés: membre de l'executiva. També ha debutat com a parlamentari arran de les eleccions de l'any passat. Molt actiu a xarxes i al territori, ha fet pinya amb altres diputats d'estil independent com Canadell.
Arxivat a