El Govern reclama a Europa la prohibició «dràstica» de Pegasus

Alsina sosté que eines com aquesta no poden formar part del futur del continent i Aragonès crida a "recuperar la pau" a Ucraïna per garantir els valors del projecte comunitari

Celebració del dia d'Europa al Palau de la Generalitat.
Celebració del dia d'Europa al Palau de la Generalitat. | Govern
09 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:00h
"No ens podem imaginar un futur d'Europa en el qual softwares com Pegasus no siguin prohibits". Aquest és un dels missatges que ha verbalitzat aquest dilluns la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, en la celebració del Dia d'Europa al Palau de la Generalitat. En un moment de màxima tensió entre el Govern i la Moncloa per la vigilància telemàtica a desenes de dirigents independentistes, Alsina també ha aprofitat per lamentar que no s'hagi acceptat el català com a llengua oficial a les institucions comunitàries i que no existeixi un mecanisme de claredat que permeti l'autodeterminació dels pobles. "En política no hi ha res més contraproduent que generar expectatives i no satisfer-les", ha ressaltat la consellera. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat el compromís amb el projecte de la Unió Europea (UE) i ha reclamat treballar per defensar la pau a Ucraïna com a via per encarar el futur del continent.
 
El president ha optat per no fer cap referència al Catalangate, una qüestió que ha lesionat la relació entre la Moncloa i la Generalitat. De fet, encara no hi ha cap reunió prevista entre Aragonès i Pedro Sánchez, que van coincidir la setmana passada a les jornades del Cercle d'Economia. "La situació és greu i l'hem de tractar cara a cara", li va traslladar el dirigent d'ERC al del PSOE. Els republicans reclamen dimissions, començant per la de la ministra de Defensa, Margarita Robles, però els socialistes tanquen files amb ella i aposten, primer, per saber exactament "què ha passat". Junts, mentrestant, sosté que Sánchez hauria de dimitir si no hagués estat al corrent de l'espionatge massiu a dirigents independentistes, i reclama no reprendre les relacions amb l'Estat fins que no hi hagi assumpció de responsabilitats i explicacions.

Pel que fa a l'acte del dia d'Europa, Aragonès ha volgut reafirmar l'europeisme català. "És la manera que tenim per superar la conflictivitat de la història del nostre continent, i tenir un futur de pau i prosperitat", ha assenyalat el president de la Generalitat. "Tenim voluntat de participar en el futur compartit d'Europa i que hi hagi un progrés que arribi a tothom", ha institit. Aquesta "esperança", ha dit, va acompanyada d'un "fort compromís" amb la construcció europea. "Tenim l'experiència d'una societat global que la vol compartir amb tothom", ha apuntat el president, que ha recordat que el català es parla a quatre estats europeus. Pel que fa a l'economia, ha indicat que cal prendre "decisions" per dependre menys de Rússia per contribuir amb la "llibertat" d'Ucraïna.

"El present ha de ser dels joves", ha assenyalat Aragonès, que ha situat aquesta peça com a clau perquè el futur sigui "plenament lliure". "En aquest compromís, tots els joves hi tenen un paper destacadíssim, fent les preguntes i qüestionant allò que les generacions precedents no ens hem atrevit a qüestionar", ha remarcat el president de la Generalitat, que ha situat com a "necessari" un "futur millor". Això, ara, passa per frenar l'atac de Rússia a Ucraïna. "Sense pau, no ens podem imaginar un futur de progrés i de benestar. Per això ens hem d'enfortir, per donar les respostes adequades per garantir la pau i prendre decisions sense condicionants externs", ha remarcat.

El futur de la nació catalana, ha dit, passa per un caràcter "obert" en el marc de la "realitat europea". "Celebrem les iniciatives de les institucions europees per acostar el projecte als joves", ha indicat. En l'acte, que a partir d'ara se celebrarà cada any al Palau de la Generalitat -una nova efemèride per commemorar, com també passarà amb l'aniversari de la proclamació de la República del 1936-, hi han participat representants de diverses escoles catalanes escollides com a ambaixadores del projecte europeu. La celebració s'ha tancat amb l'Himne de l'Alegria, emblema musical comunitari.