La Generalitat rebaixarà les taxes universitàries per sota dels 20 euros per crèdit

L'estalvi per als estudiants dels graus i màsters afectats oscil·larà entre els 395 i els 553 euros el curs vinent

Una classe d'alumnes de la Universitat de Barcelona
Una classe d'alumnes de la Universitat de Barcelona | ACN
09 de maig del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:06h
Els preus de tots els graus universitaris i màsters que habiliten per exercir una professió costaran menys de 20 euros per crèdit a Catalunya, per primera vegada en deu anys. Més concretament, entre 17,69 i 18,46 euros. Així ho ha explicat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha recordat que és el tercer any consecutiu que es rebaixen els imports. Els estudiants s'estalviaran entre 395 i 553 euros el curs 2022-23. Es tracta d'una proposta, que es presentarà davant les diferents comissions del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), previ a la seva tramitació per a ser aprovada el juliol.

Fins al moment, existeixen tres nivells d'experimentalitat dels graus, amb tres preus diferents. Ara, s'agruparà els d'experimentalitat alta -medicina, infermeria i les enginyeries- i mitja -biotecnologia, belles arts, disseny digital i altres-, amb un preu de 18,46 euros. Això suposarà un abaratiment d'entre el 26% i el 33%. Els màsters que habiliten per a l'exercici d'una professió -de formació del professorat de secundària, d'advocacia o d'arquitectura- costaran el mateix que aquests. Els graus d'experimentalitat baixa (17,69 euros) i la resta de màsters oficials (27,67 euros) mantindran els seus preus.

Geis ha defensat que la rebaixa esdevé "un pas més cap a la igualtat d'oportunitats", amb l'equiparació dels preus dels crèdits de tots els graus i màsters en 17 euros el curs 2025-26 a l'horitzó. "Els estudiants han d'escollir el seu futur d'acord amb la seva vocació, no segons les seves possibilitats econòmiques", ha dit. Tanmateix, ha assegurat que la Generalitat assumirà tots els costos, al voltant de 27,5 milions, i que els centres universitaris no en notaran l'impacte. El propòsit d'Universitats és arribar als 1.300 milions d'euros de finançament.

El Departament de Recerca i Universitats preveu que la mesura també afavorirà els estudiants de les famílies en situacions econòmiques més vulnerables. Les beques equitat permetran optar a preus per crèdit inferiors a 6 euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten l'exercici professional. La beca diferencia els beneficiaris en dos trams. "Aquests estudiants es beneficiaran d'una bonificació dels preus públics universitaris d'entre el 80% i el 70%", ha celebrat la consellera.

La mesura s'emmarca en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. Gemma Geis s'ha congratulat per haver "complert" amb el Pla de Govern de l'actual legislatura -pel que fa a la rebaixa de les taxes universitàries- i haver-se avançat als objectius fixats en la proposició de llei aprovada recentment pel Parlament.