Òmnium demana superar la «paràlisi» en la defensa del català

Ho ha dit Xavier Antich a les Jornades per la Llengua, un acte en què experts de la comunitat lingüística s'han donat cita per treballar en noves propostes pel Pacte Nacional per la Llengua

Xavier Antich durant les Jornades per la Llengua
Xavier Antich durant les Jornades per la Llengua | ACN
07 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:30h
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha estat l'encarregat de posar punt final a les Jornades per la Llengua, un esdeveniment que ha organitzat la seva entitat aquest divendres i dissabte de maig a l'Edifici Balmes del Campus de la UPF a Barcelona. En el seu discurs, Antich ha demanat superar la "paràlisi" en la defensa del català per la possibilitat de quedar "atrapats en la resistència" i "perdre la batalla per la llengua". 

Antich ha parlat d'"etnitització lingüística" per part del govern espanyol, i tot i que ha posat d'exemple la sentència del 25% de castellà a les aules catalanes, ha considerat que aquesta respón a una "estratègia organitzada de manera sistemàtica" per l'Estat, "que vol fer de la llengua un factor de divisió a l'escola i de fractura a la societat". En les Jornades per la Llengua, Òmnium vol ser un espai de trobada entre experts de la comunitat lingüística i educativa per treballar propostes per al futur de la llengua. Enguany, han recollit conclusions i diferents diagnosis per avançar cap al que qualifiquen d'un "nou gran acord en la història social" del català

La vicepresidenta de l'entitat, Marina Gay, ha qualificat el moment de "convuls", motiu pel qual ha detallat que "volem actuar amb rigor i responsabilitat, per això generem espais de trobada com els d'avui". Gay ha considerat que "el consens al voltant de la llengua és importantíssim" perquè "ens hi juguem molt com a país". Més d'un centenar de persones han seguit les taules rodones amb especialistes i professionals per parlar del català en l'àmbit de l'educació, el lleure, l'empresa, el treball, l'audiovisual i la diversitat social. 

Els informes que s'han presentat i debatut en aquests dos dies han estat treballats durant mesos, ha explicat Antich. Les propostes de futur que hi han sorgit es presentaran, "properament" a les cinquanta seus que l'entitat té al territori. "Ben aviat", han detallat, començarà una fase participativa perquè tothom qui ho vulgui de la societat civil faci arribar noves propostes. El termini màxim és el 30 de juny, moment en què tot el contingut obtingut es portarà al Pacte Nacional per la Llengua. Pel que fa a la llei de política lingüística, l'acord continua aturat a petició de Junts, que va demanar marge per teixir un consens més ampli. En principi, està previst que aquest 9 de maig es faci la votació definitiva al Parlament.