Per què Badalona crema un dimoni per celebrar la festa major?

La tradició es remunta al 1940 i destaca per la seva simbologia de crítica social, aquest any dedicada a denunciar l'increment del preu de la llum

El dimoni de Badalona el 2018, que denunciava la situació dels presos polítics
El dimoni de Badalona el 2018, que denunciava la situació dels presos polítics | ACN
10 de maig del 2022
De tradicions n'està plena la cultura catalana i cada ciutat i poble del país en té una de pròpia. Una de les més curioses i úniques és la del dimoni de Badalona, que serà cremat la nit d'aquest dimarts en una gran estructura muntada a la platja, just davant de la Rambla i enmig de les vies del tren. Es fa cada any, per les Festes de Maig, la festa major de la ciutat, i tot plegat es remunta al 1940.

En una situació de postguerra, es buscava reviure la cultura catalana i badalonina. Per això, la Confraria de Sant Anastasi i l'historiador Josep Maria Cuyàs van rescatar un escrit del segle XVIII -Calaix de Sastre, del Baró de Maldà- que descrivia la vida a la ciutat llavors. En el text s'explicava que un 8 de maig de 1785 un grup de pescadors van cremar a la platja i davant d'un públic nombrós una figura.

Probablement, no era més que un tros de barca que havia quedat inservible, però la informació els va ser suficient per promulgar el dimoni. Així doncs, la primera cremada es va fer un 11 de maig de 1940, dia de Sant Anastasi, patró de la ciutat, i s'ha allargat fins a l'actualitat. Ara, es fa la nit del dia 10 de maig i s'acompanya d'un piromusical. Milers de ciutadans, no només de Badalona, omplen la Rambla en uns minuts que són el gran acte de la festa major badalonina.
 

El dimoni de Badalona aquest any, que denuncia l'increment del preu de la llum Foto: Twitter @festesdemaig


La seva simbologia ha estat molt variada. Si bé molts cops ha tingut una funció de crítica social, d'altres cops ha fet referència a una personalitat que protagonitzava l'any. Des de representar l'escalfament global, denunciar la situació dels presos polítics o parodiar la crisi de les vaques boges fins a honrar la figura d'Amadeus Mozart o homenatjar l'origen romà i mariner de la ciutat.

Des de fa uns anys l'elecció es fa a través d'un concurs públic i aquest any el missatge és molt clar: denunciar l'increment del preu de lallum. La gran estructura que presideix la platja badalonina cremarà, a més, d'una manera molt especial aquest any. I és que serà el primer cop després de la pandèmia que els ciutadans es podran aplegar a la Rambla per veure com el dimoni quedarà enfonsat entre flames.