El govern espanyol proposa una compensació mínima i dret a vacances pels becaris

Són dues de les iniciatives del primer esborrany de l'"Estatut del Becari", elaborat pel ministeri de Treball de Yolanda Díaz

La ministra de Treball, Yolanda Díaz.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz. | EP
NacióDigital
06 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:55h
Una de les demandes més reclamades pels becaris i les becàries universitàries podria arribar a fer-se realitat. Parlem sobre que es remuneri la seva feina i que tinguin dret a vacances. Si ja de per si a molts centres les pràctiques no estan remunerades, amb la pandèmia la situació s'ha agreujat, i el nombre dels que cobren -i cotitzen- s'ha desplomat amb la pandèmia de la Covid i no s'ha recuperat tot i les bones xifres d'ocupació. A aquest fet es va comprometre a posar-li solució el ministeri de Treball de Yolanda Díaz, que ha presentat aquest divendres el primer esborrany de l'Estatut del Becari a sindicats i empresaris per la pròxima taula de diàleg social prevista pel 23 de maig.

La proposta del ministeri -que segurament es modificarà ara que és damunt la taula- contempla una compensació mínima per les persones en pràctiques, limitar el seu nombre segons la mida de l'empresa, i protegir el seu dret a fer vacances. Encara que, actualment, es desconeix la xifra exacta de becaris que hi ha Espanya, CCOO estima que ronda el mig milió. Mig milió de persones que podrien beneficiar-se d'aquest "catàleg de drets", tal com l'ha batejat la mateixa Díaz.

Precisament CCOO proposa que el salari mínim sigui del 50% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), que enguany es traduiria en més de 289 euros mensuals. UGT no ha dit la seva de manera tan detallada, però sí que ha valorat positivament la iniciativa del ministeri, atès que consideren que "incorpora moltes de les reivindicacions" del seu sindicat i de RUGE, el departament de joves. Una de les coses que, a hores d'ara, resta pendent és el compromís de la Seguretat Social d'aprovar la cotització dels becaris, qüestió que també s'analitza a la tala de diàleg de les pensions. La mesura porta mesos de retard, motiu pel qual els sindicats pressionen perquè s'aprovi l'abans possible

La proposta que es negociarà també contempla el reconeixement del dret del col·lectiu a fer els descansos que siguin d'aplicació a l'empresa, els serveis de què disposen els treballadors, una "adequada tutorització", la protecció de la seva salut per mitjà de la política de prevenció de riscos de l'entitat i la protecció davant l'assetjament, entre d'altres. 

Sobre el límit al nombre de persones en pràctiques, Treball considera que les empreses d'un a deu empleats haurien de tenir, com a màxim, un sol becari. Per les que tinguin entre 11 i 30, dos. Les entitats d'entre 31 a 59 persones en plantilla, el límit es fixa en tres becaris. I aquelles de més de 60 treballadors, el ministeri proposa que puguin incorporar un nombre de becaris "no superior al 5% de la plantilla". 

I les empreses, què hi diuen? 
Segons fonts sindicals, els empresaris -especialment la patronal de petites i mitjanes empreses (Cepyme)- no han rebut amb bons ulls les mesures que es suggereixen. Com a contrapartida, l'Estatut del Becari treballa per oferir una "compensació i estímuls" a les companyies amb estudiants en pràctiques formatives. 

La proposta posa el focus en la detecció dels falsos becaris

El ministeri posa especial importància en detectar aquelles persones en pràctiques a les quals se'ls adjudica feina que coincideix "en tot o en part" a la d'un treballador. En aquests casos, la institució reclama que se'ls consideri, i se'ls pagui, com a empleats de ple dret. En l'escrit, també especifica que no es considerarà becari aquell que fa una activitat que no necessita una "especial qualificació" i no compta amb un pla de formació o tutorització. També es penalitzaran les situacions en què el becari faci feines que no tinguin una "directa i indubtable" relació amb el que estudia

CCOO ha prestat una atenció rellevant en aquest punt de l'esborrany de l'Estatut i ha considerat que detectar el frau és una premissa fonamental. Per això, exigeix reforçar la inspecció i augmentar les sancions pels falsos becaris. En aquest sentit, hi ha certa reticència entre les universitats sobre delimitar massa les funcions dels becaris per por al fet que les entitats deixin de recórrer als seus serveis i es tanqui una via de formació.