L'independentisme porta a les jornades del Cercle d'Economia les protestes pel «Catalangate»

Representants d'ERC, Junts, CUP, Òmnium i ANC, entre els quals víctimes de l'espionatge, exigeixen explicacions al govern espanyol

Víctimes de l'espionatge denuncien el «Catalangate» a les jornades del Cercle d'Economia
Víctimes de l'espionatge denuncien el «Catalangate» a les jornades del Cercle d'Economia | Òmnium
06 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:44h
L'independentisme ha portat les protestes pel Catalangate fins a les jornades del Cercle d'Economia. Víctimes de l'espionatge s'han concentrat al voltant de l'Hotel W de Barcelona, on també s'ha produït la visita de Pedro Sánchez, per exhibir la seva protesta. Entre els concentrats hi havia representants d'ERC, Junts, CUP, Òmnium i ANC, com Jordi Sànchez, Josep Rius, Xavier Antich, Meritxell Serret, Ernest Maragall, Carles Riera, Eulàlia Reguant, Aurora Madaula, XavierVendrell, AlbertBatet i David Bonvehí.

Després d'una fotografia en què els convocants mostraven cartells de denúncia sobre l'espionatge -amb lemes com "Spain is spying on us" i "Democracy under surveillance", Sànchez ha constatat que el Catalangate és el "cas més greu d'espionatge a Europa", i ha situat el president espanyol i els seus ministres com a "còmplices de les clavegueres de l'Estat". L'encara secretari general de Junts ha afirmat que "no hi ha les condicions" perquè es pugui produir un escenari de negociació amb el govern espanyol després del cas d'espionatge. "Prou a la presa de pèl i prou a tapar les vergonyes a aquest govern", ha assegurat.

Sobre la reunió breu entre Pere Aragonès i Sánchez a les jornades del Cercle d'Economia, el líder de Junts ha assegurat: "Suposo que en dos minuts han resolt tots els problemes". A més, ha demanat dir "prou" a la "farsa de la taula de diàleg" després de la confirmació del cas d'espionatge. "El mínim que es podria fer és obrir una comissió d'investigació", ha exigit el secretari general de la formació independentista.

Al seu torn, els membres d'ERC, Meritxell Serret i Ernest Maragall han denunciat l'"atac als drets civils" que suposa el Catalangate i han demanat que s'assumeixin "responsabilitats" des del govern espanyol. Per part de la CUP, Riera ha exigit la desclassificació "immediata" de la documentació que acredita l'espionatge a l'independentisme. "Exigim transparència i una investigació objectiva", ha afegit el diputat de la CUP. 

Des d'Òmnium, Antich, president de l'entitat, ha lamentat que les víctimes del cas d'espionatge encara no tinguin explicacions pel Catalangate i ha definit la compareixença de la directora del CNI, Paz Esteban, al Congrés com a "opaca". "Estem en una injustificable situació d'indefensió", ha afirmat Antich, que ha demanat al president espanyol que deixi d""amagar-se".