Aragonès, a Sánchez: «La situació és greu i l'hem de tractar cara a cara»

El president trasllada al líder del PSOE el malestar per l'espionatge en una trobada breu en el marc de les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona mentre Junts posa en dubte la conveniència del contacte

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, aquest divendres a Barcelona.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, aquest divendres a Barcelona. | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
06 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:17h
Trobada breu, però amb contingut rellevant, entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès aquest divendres a Barcelona coincidint amb les jornades del Cercle d'Economia. El president de la Generalitat, que s'ha desplaçat fins a l'Hotel W per acompanyar la líder de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la cerimònia que l'ha guardonat en el marc de la trobada anual del Cercle, ha departit durant uns minuts amb Sánchez, a qui ha traslladat que la situació derivada del Catalangate és "greu" i que la situació s'ha de tractar "cara a cara". Es tracta de la primera vegada que els dos presidents es veuen físicament des que va esclatar l'escàndol del l'espionatge, perquè fins ara només havien intercanviat missatges per escrit. Aragonès insisteix des de fa dies en la necessitat d'una cita en profunditat per aclarir tot el que té a veure amb la vigilància telemàtica de dirigents independentistes, confirmada per la directora del CNI.

Al principi de la intervenció per tancar les jornades, i dirigint-se directament al president català, Sánchez ha fet una "declaració de principis" citant directament Aragonès en el qual ha posat de manifest la seva voluntat "ferma" de mantenir el camí del "diàleg, l'acord i la negociació" per tal que els ciutadans no visquin en societats "fracturades". El context en el qual ha arribat Sánchez al Cercle és molt diferent al de a fa un any, amb els indults decidits i a punt de comunicar-se i l'anunci de la fi de les mascaretes a l'exterior, que després va tornar a situar com a obligatòries a causa del virus. Tot s'ha enverinat a causa del Catalangate, que ha corcat les relacions entre governs.

Paz Esteban, en la compareixença a la comissió de secrets oficials celebrada aquest dijous al Congrés dels Diputats, va assenyalar que s'havien espiat almenys 29 dirigents vinculats amb el procés, entre els quals Aragonès i també l'entorn de Carles Puigdemont. Això va fer que el president demanés la "inajornable" assumpció de responsabilitats per part del govern espanyol, una petició que Aragonès ha ampliat aquest divendres a Catalunya Ràdio amb l'exigència de saber qui va ordenar la vigilància sobre ell. La confiança entre les dues administracions és "zero", segons ha detallat el president, que malgrat tot no ha anunciat cap trencament definitiu.

L'arribada de Sánchez a l'Hotel W de Barcelona ha coincidit amb una protesta de dirigents espiats per l'Estat, que s'ha fet a escassos metres del recinte on el Cercle d'Economia celebra les seves jornades. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, ha indicat que el president del govern espanyol i els seus ministres són "còmplices de les clavegueres de l'Estat". Sànchez també ha afirmat que "no hi ha les condicions" perquè es pugui produir un escenari de negociació amb el govern espanyol després del Catalangate. "Prou a la presa de pel i prou a tapar les vergonyes a aquest govern", ha remarcat en el missatge més crític amb la via del diàleg que s'ha escoltat durant la protesta, en la qual també hi havia representants d'ERC, la CUP, Òmnium i l'ANC. Fa setmanes que Junts pressiona per aprofitar l'escàndol per exigir als republicans que trenquin qualsevol tipus de col·laboració amb la Moncloa i al Congrés amb el PSOE. 

Sobre la reunió breu entre Aragonès i Sánchez, que s'ha produït abans d'entrar a l'hotel, el dirigent de Junts -que deixarà el càrrec en el congrés del mes de juny- l'ha titllada de "conversa de cafè" i ha ironitzat: "Suposo que en dos minuts han resolt tots els problemes". A més, ha demanat dir "prou" a la "farsa de la taula de diàleg" després de la confirmació del cas d'espionatge. "El mínim que es podria fer és obrir una comissió d'investigació", ha ressaltat el secretari general de la formació. Aquesta comissió d'investigació va ser tombada amb els vots del PSOE, del PP i de Vox.