ERC impulsa una nova via per denunciar el «Catalangate» al Parlament Europeu

Proposa fer ús del dret a petició per comparèixer a l'Eurocambra just quan Pedro Sánchez està a punt d'assumir la presidència rotatòria de la institució

La diputada d'ERC i exconsellera Meritxell Serret
La diputada d'ERC i exconsellera Meritxell Serret | ACN
05 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:41h
L'independentisme continua obrint fronts a nivell judicial i a nivell polític dins i fora de l'Estat per denunciar l'escàndol d'espionatge. Just quan ha acabat la reunió de la comissió de secrets oficials al Congrés, ERC ha anunciat al Parlament que presentarà una moció per exercir el dret de petició dels diputats -recollit a l'article 203 del reglament de la cambra- per demanar audiència al Parlament Europeu i denunciar el Catalangate en comissió. 

La diputada i exconsellera Meritxell Serret ha explicat que la invocació d'aquest article del reglament s'ha de tramitat com a proposta de resolució i requereix de majoria absoluta per aprovar-se. Un cop l'Eurocambra doni audiència, el ple designaria tres diputats per comparèixer a Brussel·les. Aquest dimecres, ja es va celebrar la comissió d'investigació sobre Pegasus al Parlament Europeu, mentre que al Parlament de Catalunya ERC, Junts, els comuns i la CUP han registrat una comissió d'investigacióque el PSOE va impedir al Congrés dels Diputats. 

"Estan en joc els drets i les llibertats dels ciutadans i advertim un cop més que amagar-se del Catalangate és avalar les clavegueres de l’Estat", ha assegurat Serret, un missatge adreçat específicament al PSC. De fet, una de les intencions del partit és que l'audiència en comissió a la cambra europea pugui arribar a coincidir amb la presidència rotatòria de la institució que assumirà el president Pedro Sánchez a partir del mes de juny i durant un semestre. 

A la moció, els republicans també busquen que es voti una condemna del ciberespionatge com a "pràctica il·legal i antidemocràtica", es tornin a reclamar responsabilitats i dimissions i que es prengui la iniciativa de modificar la llei franquista de secrets oficials, qüestió que està en mans del Congrés. "Qui no genera confiança no pot esperar xecs en blanc i mans esteses sine die", ha advertit la dirigent republicana sobre la ruptura de les relacions entre la Generalitat i la Moncloa.