Aragonès culpa Sánchez de «dinamitar» la via del diàleg per no actuar davant l'espionatge

En un missatge dur davant l'empresariat català, el president de la Generalitat exigeix a la Moncloa que resolgui "sospites" i depuri "responsabilitats" pel "Catalangate" si vol mantenir el rumb de la legislatura

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les jornades del Cercle d'Economia.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les jornades del Cercle d'Economia. | Jordi Bedmar / Govern
Sara González / Joan Serra Carné
04 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:06h
El cas d'espionatge massiu a dirigents independentistesha sacsejat les relacions polítiques entre ERC i la Moncloa. Pedro Sánchez no té garantida l'estabilitat parlamentària i els republicans -alineats amb Junts i la CUP- continuen demanant gestos determinats del govern espanyol per atendre el Catalangate. Mentre l'escàndol es trasllada també als jutjats -la Generalitat es personarà com a acusació popular en totes les causes judicials que hi estiguin relacionades-, Pere Aragonès continua reclamant a Sánchez que es mogui. En la conferència inaugural de la 37a edició de les jornades del Cercle d'Economia, el president català ha acusat el president espanyol d'estar "dinamitant" la via del "diàleg i la negociació" per no actuar davant l'espionatge. Aragonès ha exigit a la Moncloa que resolgui les "sospites" esteses i que depuri" responsabilitats" si vol mantenir el rumb de la legislatura. No ha concretat, però, si continua demanant la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, com va verbalitzar la setmana passada.

S'havia detallat que la intervenció d'Aragonès davant l'empresariat català se centraria en una reflexió sobre el "moment d'Europa". I el president de la Generalitat s'ha cenyit al guió: ha fet referència als efectes de la guerra a Ucraïna i s'ha submergit en els reptes econòmics derivats del conflicte bèl·lic. Però el cas d'espionatge i les seves derivades polítiques flotaven en l'ambient. I Aragonès no ho ha defugit, encara més després que el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, li hagués demanat "unitat" i "pragmatisme", a més d'"una bona dosi de real politik". En la fase inicial de la seva intervenció, el president de la Generalitat ha lamentat que el govern espanyol hagi actuat amb celeritat davant la ingerència en els telèfons mòbils de Sánchez i Robles mentre sigui contemplatiu i tebi en el monitoratge dels líders independentistes. "No hi pot haver un espionatge bo i justificable i un de dolent i injustificable", ha recalcat. "Les mesures són diametralment oposades", ha insistit.

D'acord amb aquesta constatació, Aragonès ha manifestat que el seu "compromís granític" amb el diàleg amb el govern de l'Estat per resoldre el conflicte polític "no és correspost" per la Moncloa. "Ho dic amb un punt de decepció i preocupació", ha afegit el dirigent republicà, que ha admès el seu "dolor" per l'estancament de la relació bilateral amb l'executiu central. Les paraules d'Aragonès han estat l'enèsima crida a Sánchez per salvar la via de la negociació. "Si el seu compromís és real, s'han de resoldre totes les sospites", ha apuntat Aragonès, que reclama un "punt d'inflexió" per no fer embarrancar la majoria de la investidura i el recorregut del mandat. "L'estabilitat parlamentària s'ha de cuidar, i és evident que no s'ha fet", ha subratllat, després de verbalitzar la sensació "frustrant" que no es mantinguin les condicions que es divisaven fa un any.

En la part de la conferència centrada en el contingut econòmic, el president de la Generalitat ha assegurat que la inflació disparada farà que sigui "imprescindible" afrontar un augment generalitzat de salaris i, també, del salari mínim. Els preus disparats per la guerra a Ucraïna, ha advertit, afecten especialment les rendes més baixes, motiu pel qual ha fet una crida a la "cooperació" entre empreses, sindicats i institucions per segellar un pacte de rendes. El president també ha apuntat que el govern espanyol encara no ha donat resposta a la petició d'incrementar l'objectiu de dèficit per facilitar ajuts a empreses i treballadors.

En matèria energètica, Aragonès ha mantingut la data del 2030 com l'any de referència pel tancament de les centrals nuclears, després que hagi estat requerit sobre una moratòria, a tomb de la crisi que deriva da la guerra d'Ucraïna. "Hem d'evitar que hi hagi aquesta necessitat i és imprescindible accelerar la transició energètica", ha puntualitzat.

Aragonès també ha escoltat les demandes del Cercle d'Economia. Faus, que ha estat factual en la descripció dels problemes de finançament de Catalunya per la centralització dels poders l'Estat, ha recordat al president de la Generalitat que la "falta d'autoexigència és el primer pas cap a l'estancament". Per això, ha insistit en la construcció d'una Catalunya "ambiciosa" que "lideri" i "innovi". "No estem parlant d'un país en decadència, però som un país que creix més en quantitat que en qualitat", ha apuntat el president del Cercle d'Economia, que ha recalcat la necessitat de l'ampliació de l'aeroport del Prat i ha donat suport a la candidatura dels Jocs d'Olímpics d'Hivern. A primera fila l'escoltava l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, contrària als dos projectes.

Robles defensa que la Constitució ho permet "tot"
Abans que Aragonès assumís protagonisme en les jornades del Cercle d'Economia, a Madrid els focus han apuntat cap a Robles. En la compareixença a la comissió de Defensa del Congrés, la ministra no ha justificat l'espionatge a l'independentisme -com va fer dimecres passat a l'hemicicle- però ha indicat que en el marc constitucional hi cap "tot" -després ha puntualitzat que "d'acord amb la llei"- quan es fan "barricades" o s'ocupa l'aeroport, com va passar després de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés. Robles tampoc s'ha estalviat una referència implícita a Carles Puigdemont: ha apuntat que dirigents independentistes van tenir el "coratge" d'afrontar la compareixença davant la justícia espanyola pels fets del 2017 mentre que "d'altres no l'han tinguda". Puigdemont va refugiar-se a Bèlgica en un moment en què el fiscal general de l'Estat encara no havia presentat cap querella.

Davant les crítiques de l'independentisme, Robles ha proclamat el seu "orgull" pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i ha determinat que només la justícia pot dictaminar "responsabilitats" pel Catalangate. "Només importa la veritat judicial després d'un procés amb garanties. Portar a la plaça pública algú que no es pot defensar, m'horroritza i m'espanta", ha remarcat. Les explicacions polítiques es produiran a la comissió de secrets oficials d'aquest dijous, moment en què compareixerà la directora del CNI, Paz Esteban, un nom ara molt qüestionat i del qual no hi ha garantida la continuïtat. La seva intervenció serà a portada tancada i els diputats no en podran revelar el contingut.