Consellers i dirigents de Junts signen un manifest per impulsar el tàndem Borràs-Turull

Entre els signants hi ha Jaume Giró, Victòria Alsina, Josep Maria Argimon, Violant Cervera, Lourdes Ciuró i Albert Batet; no el subscriuen els equips de confiança de Puigdemont i Borràs, i tampoc el vicepresident Puigneró

Jordi Sànchez, Albert Batet i Jordi Turull, al Parlament.
Jordi Sànchez, Albert Batet i Jordi Turull, al Parlament. | ACN
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:27h
"Per tot això i conscients de la vàlua i el compromís de la presidenta Laura Borràs i del conseller Jordi Turull en el camí per l'assoliment de la independència de Catalunya, els emplacem des de la complicitat i l'estima personal a fer un nou pas per assumir les màximes responsabilitats al capdavant de Junts per Catalunya. Ningú amb més força i lideratge que Laura Borràs per assumir la presidència del partit i Jordi Turull la secretaria general". En aquests termes s'expressa un manifest de consellers i dirigents de Junts fet públic tan sols unes hores després que Carles Puigdemont expressés en una carta a la militància que deixarà la presidència del partit en el congrés del 4 de juny Argelers. Un anunci que aplana el terreny per un acord entre la presidenta del Parlament i l'exconseller de la Presidència de cara al conclave, ja convocat.

Entre els signants hi ha cinc consellers -Jaume Giró, Victòria Alsina, Josep Maria Argimon, Lourdes Ciuró i Violant Cervera-, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i diverses veus amb pes properes a Turull i també al secretari general, Jordi Sànchez, que deixarà el càrrec en el conclave del mes vinent. Entre les absències destacades hi ha la del vicepresident Jordi Puigneró i de la consellera Gemma Geis, a banda de dirigents de l'entorn de Puigdemont com Elsa Artadi i Josep Rius. Tampoc ha fet costat al text cap veu de l'entorn de Borràs, com ara Francesc de Dalmases o Aurora Madaula. Sí que ho ha fet Joan Canadell, diputat i número 3 a les últimes eleccions.

Dels cinc consellers que fan costat al manifest n'hi ha tres -Giró, Alsina i Argimon- que són independents proposats per Junts. El primer és un fitxatge directe de Sànchez, que el va triar per liderar el departament d'Economia. Alsina també va rebre l'aval del secretari general per ocupar Acció Exterior, mentre que Argimon va ser convençut per Borràs, en plena campanya del 14-F, per assumir Salut. Ciuró, consellera de Justícia, i Cervera, de Drets Socials, formen part de l'entorn de Turull, que les va promoure per formar part del Govern. Geis és considerada propera a Puigdemont, com Puigneró, que en el seu dia no va fer el pas per competir amb Borràs per ser candidat a la Generalitat.

El text compta amb el suport d'expresos polítics com Josep Rull -que fa mesos que manifesta el seu aval a Turull en cas de voler optar a la secretaria general- i Joaquim Forn, que en el seu moment van observar amb cert recel l'arribada de Sànchez al lideratge orgànic del partit apadrinat per Puigdemont. Anna Erra, presidenta del consell nacional i alcaldessa de Vic, i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, fan costat al text, que inclou una nodrida representació d'afins a Turull com ara Meritxell Budó, exconsellera de la Presidència, i Joan Ramon Casals, exalcalde de Molins de Rei i que formava part del seu sector quan encara militaven tots dos al PDECat.