La Generalitat es personarà com a acusació popular en totes les causes judicials pel «Catalangate»

El Govern urgeix Sánchez a fixar una reunió amb Aragonès per tractar el cas i carrega contra la negativa a posar en marxa la comissió d'investigació al Congrés dels Diputats

Reunió del Govern del 3 de maig del 2022.
Reunió del Govern del 3 de maig del 2022. | Govern
03 de maig del 2022
Actualitzat el 04 de maig a les 11:24h
La Generalitat es personarà com a acusació popular en totes les causes judicials que s'obrin derivades del cas d'espionatge massiu a dirigents independentistes. Així ho ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu. "Les respostes de la Moncloa són de tot menys convincents: o coneixien l'espionatge o bé, en saber les informacions, no ha cregut convenient investigar què havia passat. Els catalans independentistes no són considerats ciutadans amb els mateixos drets", ha remarcat Plaja, que ha insistit en la comissió d'investigació al Congrés dels Diputats com a via per depurar responsabilitats. Una comissió, per cert, que no ha passat el primer tràmit a la cambra baixa espanyola.

D'entre totes les causes obertes n'hi ha una d'especialment rellevant, que és la de l'Audiència Nacional, liderada pel jutge José Luis Calama, encarregat d'investigar l'espionatge als mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles. La portaveu ha destacat que "no es descarta" que la Generalitat també s'hi personi. La primera querella sobre el cas d'espionatge massiu la va presentar Òmnium Cultural, i després s'hi van sumar Carles Riera, Albert Botran i David Fernández, de la CUP. L'expresident Quim Torra i Josep Costa, exvicepresident del Parlament, també han portat el cas als tribunals. Una trentena d'entitats pels drets humans -entre les quals Irídia- ja han reclamat una investigació "independent i efectiva" sobre l'espionatge massiu.

"Toca moure fitxa a la Moncloa", ha apuntat la portaveu, que ha posat l'accent en la necessitat d'una reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez per parlar sobre el cas. La voluntat de la Generalitat és que no es "barregi" la taula de diàleg -ara congelada- amb el Catalangate, perquè segon destaquen a Palau són aspectes que transcorren per vies diferents. Almenys fins a finals de la setmana passada, els dos presidents no van mantenir cap trucada, però sí algun intercanvi de missatges per escrit. El cas d'espionatge, en tot cas, va fer un tomb aquest dilluns a primera hora, quan la Moncloa va fer públic que els mòbils de Sánchez i Robles, havien estat intervinguts la primavera del 2021 a través de l'eina Pegasus. És la mateixa que es va fer servir per vigilar els mòbils de 65 dirigents independentistes, com va determinar Citizen Lab.

La presentació de Sánchez com a víctima d'espionatge "extern" i "il·lícit" -són els dos adjectius que va fer servir el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en la compareixença celebrada ahir a la Moncloa- no ha acabat de convèncer l'independentisme, que continua collant el govern espanyol perquè s'expliqui. Des de Junts, per exemple, es va insistint en la idea que Sánchez aspira a passar de ser "víctima" quan és "botxí", i des d'ERC continuen demanant més explicacions. Malgrat que Aragonès ha demanat explícitament la dimissió de Robles, sobretot des que va justificar al Congrés l'espionatge, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha evitat fer-ho amb l'argument que això suposaria "blindar-la" en el càrrec.

"La pregunta més fàcil de respondre és quan es trobaran els presidents. Evidentment, ja no és si es farà la trobada, perquè no la podran evitar. La resposta l'ha de donar la Moncloa", ha apuntat Plaja, que ha indicat que la cita ha d'anar més enllà d'una trobada fortuïta en les jornades del Cercle d'Economia, a les quals assisteix Sánchez aquest divendres. La relació entre la Generalitat i el govern espanyol està "malmesa", perquè la part catalana entén que hi ha un problema de "credibilitat". "La urgència és que donin totes les explicacions", ha determinat la portaveu de l'executiu, que ha demanat que "pleguin" totes aquelles persones que, per acció o per omissió, siguin les responsables de l'anomenat Catalangate. "No podem normalitzar que un cas d'aquesta magnitud s'hagi donat a conèixer i les coses continuïn com si no hagués passat res", ha apuntat Plaja, que ha indicat que els "primers interessats" en conèixer qui ha dut a terme la vigilància telemàtica de dispositius de líders independentistes.

Preguntada sobre l'espionatge a Sánchez, la portaveu ha indicat que no es "qüestiona", però sí que ha lamentat l'existència d'una "doble vara de mesurar", expressió que ahir va fer servir Aragonès. "Tot espionatge polític és d'extrema gravetat. Fa dies que ho denunciem sense obtenir explicacions del govern espanyol. Quan l'espionatge massiu és contra les institucions catalanes i l'independentisme, silenci i excuses. Avui, tot són presses. Cal assumir responsabilitats ja", va assenyalar el president. De moment, les relacions bilaterals entre administracions travessen una situació de mínims, i el diàleg es manté aturat. Junqueras, per exemple, ja admet que la mesa no és "efectiva".