Gir al cas Madeleine McCann: què sabem 16 anys després de la desaparició?

La dona polonesa que assegura ser la nena britànica obre un nou front després d'anys en què el focus es va situar dels pares fins a delinqüents condemnats per abusos sexuals

Kate i Gerry McCann, amb una foto de la seva filla desapareguda
Kate i Gerry McCann, amb una foto de la seva filla desapareguda | Europa Press
23 de febrer del 2023
Actualitzat a les 19:16h
El cas de la desaparició de Madeleine McCann, una de les més mediàtiques dels últims anys, ha fet un nou gir després que una dona de Polònia asseguri ser aquella nena de la qual fa gairebé 16 anys que no se'n coneix cap rastre. La jove, de 21 anys, apunta a diferents coincidències físiques per creure que realment es tracta de McCann, malgrat que per ara les policies polonesa i del Regne Unit no se la creuen i una nova compatativa entre el seu rostre i el de la seva mare oficial apunta en la mateixa direcció. Però, una dècada i mitja després, que sabem fins ara del cas?

La nit d'un 3 de maig del 2007, Madeleine McCann, una nena de quatre anys de la ciutat anglesa de Leicester, desapareixia en un apartament a Praia da Luz, un complex turístic prop de la ciutat portuguesa de l'Algarve. Els seus pares Kate i Gerry l'havien deixada dormint amb els seus germans mentre ells van anar a sopar. És l'últim moment en què la van veure en vida.

El fet va provocar un revolt mediàtic de dimensions mundials. Durant els dies i mesos posteriors a la desaparició, no era estrany veure pels carrers de les principals ciutats del món o per internet i les xarxes socials imatges de la nena. Des de llavors, el cas ha anat perdent interès, en part pel pas del temps, però també per la manca de pistes i certeses sobre què va passar aquella nit de fa més de 15 anys a Portugal.

El primer focus de la investigació va ser la responsabilitat -directa o indirecta, voluntària o involuntària- dels pares. Una prova d'ADN feta al Regne Unit i malinterpretada a Portugal, va fer que els progenitors de la nena fossin considerats sospitosos formals, però finalment la fiscalia del país va arxivar el cas per falta de proves. A partir de llavors, la recerca se centra ja en un tercer actor que podria haver comès un error en un intent de robatori o de segrest que hagués posat fi a la vida de la nena.
 

El complex turístic on va desaparèixer Madeleine McCann Foto: Viquipèdia


Més enllà d'albiraments amb més ganes que realitat, i de teories inventades o conspiranoiques, durant aquesta dècada i mitja les investigacions s'han centrat en diversos personatges sense massa resultat. Primer va ser Robert Murat, un ciutadà britànic que vivia en un apartament proper al lloc dels fets. Cap prova. En els anys posteriors s'ha posat la lupa sobre diferents persones amb historial per pedofília, però altre cop sense cap indici concret que permeti involucrar-los en la desaparició.

El cas estava estancat però el 2020 va entrar en una nova dimensió. La Fiscalia de la ciutat alemanya de Brunschwig va obrir una investigació a Christian Brueckner, un home de 43 anys actualment empresonat per diversos delictes, entre ells abusos de menors. I un fet encara més important: entre els motius del seu empresonament hi ha la violació d'una dona a Praia da Luz, allà on va desaparèixer Madeleine.

Les "proves concretes" que assegura tenir el fiscal del cas han portat finalment el passat mes de març a inculpar Brueckner com a sospitós de la desaparició de la nena, en una investigació cooperada entre Portugal i Alemanya. L'home va viure a l'Algarve entre 1995 i 2007 i sembla que les pistes que en tenen els investigadors apunten fins i tot el lloc on hauria matat la menor. Encara, però, no hi ha deliberació sobre Brueckner, que juntament amb la dona polonesa que afirma ser McCann, marquen els dos principals fronts per esclarir què va ser de la vida de la nena.