El jutge José Luis Calama investigarà l'espionatge a Sánchez i Robles

El magistrat de l'Audiència Nacional es queda la carpeta per l'ús de Pegasus contra membres del govern espanyol

Pedro Sánchez, a la cimera dels països europeus
Pedro Sánchez, a la cimera dels països europeus | Europa Press
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:40h
En poques hores, el cas d'espionatge al govern espanyol, anunciat ahir a primera hora en una roda de premsa d'urgència, ja ha estat judicialitzat. La denúncia presentada per l'Advocacia de l'Estat per l'espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recaigut en el jutjat d'instrucció 4 de l'Audiència Nacional, segons han informat aquest dimarts al matí fonts jurídiques.

El titular d'aquest jutjat és el magistrat José Luis Calama, que estava en funcions de guàrdia ahir dilluns quan els serveis jurídics de l'estat espanyol van presentar la denúncia. Calama va passar la qüestió al deganat perquè designés un instructor i, un cop analitzada la qüestió i realitzat el repartiment, ha acordat que ho investigui el mateix Calama. El govern espanyol encara no sap quin és l'abast de l'espionatge amb Pegasus en el si de l'executiu. 

Paral·lelament, l'independentisme també ha portat davant del jutge dels casos d'espionatge del Catalangate. Bona part de les querelles presentades s'han presentat al jutjat 32 de Barcelona, que ja té oberta una investigació per l'espionatge a Roger Torrent i Ernest Maragall. En aquest cas, el jutge podria decidir agrupar totes les denúncies a l'Audiència Nacional. Altres denúncies, però, es presentaran a Europa.

L'advocat Gonzalo Boye té previst querellar-se en totes aquelles jurisdiccions on s'ha comès espionatge. Per tant, hi haurà accions a França, Bèlgica, Alemanya i Suïssa. L'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, ja preparara una denúncia en aquest darrer país, on resideix des de fa quatre anys i on va ser espiada. També té previst fer-ho la secretària general d'ERC, Marta Rovira, segons confirmen fonts dels republicans.