Riera, Botran i Fernàndez presenten querella contra NSO pel «Catalangate»

Els membres de la CUP sostenen que s'han produït delictes contra la intimitat, concretament per descobriment i revelació de secrets

Albert Botran, una de les víctimes de l'espionatge amb Pegasus
Albert Botran, una de les víctimes de l'espionatge amb Pegasus | Adrià Costa
02 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:27h
Els diputats de la CUP Carles Riera i Albert Botran, i l'exdiputat David Fernàndez, hans presentat aquest dilluns una querella contra l'empresa israeliana NSO, propietària de Pegasus, per l'escàndol del Catalangate. L'han presentada al jutjat 32 de Barcelona, que ja té una investigació oberta per l'espionatge a Ernest Maragall i Roger Torrent. La querella sosté que l'empresa ha comès delictes contra la intimitat, concretament per descobriment i revelació de secrets. 

La querella, presentada per l'advocat Benet Salellas, representant dels membres de la CUP, es fonamenta en l'informe de CitizenLab, que revela que fins a 65 persones vinculades al moviment independentista han estat espiats pel programari Pegasus. "No ens han tractat com a diputats electes, sinó com a enemics. L'Estat juga brut", ha dit Botran, víctima de l'espionatge. 

Paral·lelament, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel activarà també una ofensiva legal a Suïssa, país on resideix des que va marxar a l'exili i on va ser víctima de l'espionatge de Pegasus. El seu advocat, Olivier Peter, estudia presentar una denúncia formal al Ministeri Públic de Suïssa perquè comenci una investigació.

En els propers dies, tots els afectats aniran interposant querelles i denúncies a diverses jurisdiccions pel Catalangate. L'advocat Andreu Van den Eynde, que representa els interessos dels membres d'ERC espiats, presentarà accions legals al jutjat 32 de Barcelona. Marta Rovira, secretària general d'ERC i resident a Suïssa, podria presentar denúncia a aquest país.

L'advocat Gonzalo Boye, defensor de Junts i dels dirigents independentistes a l'exili, ampliarà l'ofensiva en jurisdiccions europees on s'han produït espionatges, com França, Bèlgica, Alemanya o Suïssa. Tot plegat, dirigit contra l'empresa NSO, el CNI, la Guàrdia Civil i la Policia Nacionala l'espera que, amb el pas dels mesos, es puguin interposar denúncies contra persones concretes.