Tot el que has de fer per utilitzar Whatsapp de forma segura

En principi, la plataforma compleix amb els estàndards de seguretat per mantenir la privacitat de les converses, qui podria estar cometent errors són els usuaris

Meta té mesures de seguretat adequades, però bona part d'elles, són opcionals
Meta té mesures de seguretat adequades, però bona part d'elles, són opcionals | Agències
NacióDigital
01 de maig del 2022
Actualitzat a les 19:20h
Un dels temes que més en voga està aquests dies és la ciberseguretat. Milions d'usuaris i d'entitats han mostrat la seva preocupació per les dades que emmagatzemen a Internet: missatges, transaccions bancàries, imatges... Aquesta vegada posarem el focus en l'aplicació de missatgeria instantània Whatsapp, una de les més famoses i utilitzades del planeta que, durant força temps, ha estat assenyalada com a poc o menys segura que altres plataformes amb serveis similars, com ara Telegram

Segons explica Fernando Suárez Lorenzo, president del Consell General de Col·legis Professionals en Enginyeria Informàtica, a El País “és cert que (Whatsapp) té fama de no ser segura, però també és cert que ha evolucionat i que des de fa temps les converses estan xifrades d'extrem a extrem”. Així doncs, el seu punt feble podria estar en les accions de l'usuari. Els hàbits, o possiblement el desconeixement, poden propiciar que fotos i converses privades acabin en mans desconegudes. Malgrat això, és possible extremar la seguretat, tant en la configuració com en l'ús de l'app

Activar la verificació en dos factors​

Sempre que sigui possible, és recomanable activar-la en totes aquelles aplicacions o serveis que permetin fer-ho, ja que segons els experts és molt eficaç en matèria de privacitat. Aquesta opció consisteix a fer servir un dispositiu addicional des del qual volem accedir a l'aplicació o servei perquè el sistema verifiqui que és la persona propietària del compte qui vol entrar. És un mètode molt habitual que s'utilitza per a operar en moltes banques electròniques, que requereixen la introducció d'un codi temporal enviat al telèfon mòbil.

La verficació en dos factors porta ja temps disponible a WhatsApp, encara que de manera opcional, per la qual cosa és essencial que l'usuari l'activi. El sistema també demana que s'introdueixi un codi PIN per protecció davant una possibilitat aterridora: que algú dupliqui la targeta SIM i pugui descarregar-se totes les converses. “Si algú accedís a la nostra SIM i la instal·lés en un nou telèfon, cosa que no és complexa, podria restaurar totes les converses encara que estiguessin xifrades”, adverteix Suárez. Aquest problema, segons explica l'expert, es pot limitar activant aquesta capa de seguretat.

Bloquejar l'aplicació amb l'empremta dactilar o el rostre

Meta -el nou nom de Facebook, la companyia de Mark Zuckerberg, que també es propietària de Whastapp- ha posat a disposició de l'usuari mesures de seguretat adequades. El fet és que, bona part d'elles, són opcionals. És el cas del bloqueig de la pantalla. La plataforma de missatgeria pot configurar-se perquè la pantalla es bloquegi automàticament —amb independència del propi bloqueig del telèfon— i perquè en accedir al contingut sigui necessari utilitzar l'empremta dactilar o el rostre de la persona, tot depèn del dispositiu que es tingui. Per a activar aquest bloqueig s'ha d'anar a Ajustos > Compte > Privacitat, i activar la casella corresponent. El sistema ofereix, a més, la possibilitat d'establir un temps de bloqueig. Aquesta funció pot semblar redundant perquè els mòbils ja tenen codis per això, però des de WhatsApp s'hi fa referència expressament com una mesura de seguretat per a no deixar el mòbil a l'abast de persones alienes i, si això arriba a passar, que estiguin protegides les converses.

Començar a fer servir els xats temporals

WhatsApp va incorporar fa diversos mesos una de les funcions més demandades pels defensors de la privacitat de la plataforma: que les converses s'esborrin automàticament transcorregut un temps. Aquesta opció fa que els missatges desapareguin en passar 24 hores, una setmana o 90 dies, tria l'usuari. Per què pot resultar interessant activar-la? El principal motiu és per augmentar el nivell de privacitat, ja que no quedarà rastre de la conversa una vegada s'hagi superat el termini de temps establert. Qui ho desitji, ho pot configurar a Ajustos > Compte > Privacitat, i aquí podrà marcar una durada predeterminada. Això sí, només serveix per a les converses noves, les ja existents les conserva. Els xats temporals ofereixen, a més, un altre avantatge: ajuden a limitar l'espai del telèfon.

Esborrar les converses antigues

Si escborrem les conversem és impossible que acabin en una situació no desitjada. Per això, “a més de limitar la informació que es comparteix, una bona norma de seguretat a WhatsApp consisteix a eliminar les converses antigues”, explica José Manuel Ávalos, consultor en ciberseguretat a El País. Un no pot recordar el que va escriure fa anys en un xat determinat i, si aquesta informació caigués en mans desconegudes, podria convertir-se en una autèntica bomba de rellotgeria. Això és especialment important pel que fa a les fotografies que s'envien, de les quals es perd el control una vegada surten del dispositiu del remitent. Ávalos també recomana tenir especial cura amb els arxius o enllaços adjunts que es reben, sobretot a través de grups, ja que poden ser la porta d'accés a un atac o vulnerabilitat del dispositiu.