La CCMA demana més inversió per afrontar els reptes «inajornables» dels mitjans públics

Romà posa les bases de la "refundació" de TV3 i Catalunya Ràdio en apostar pel públic jove i els nous formats i reforçar la redacció d'informatius

La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, al Parlament
La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, al Parlament | ACN / Pau Cortina
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:36h
Una inversió econòmica "urgent" per afrontar els reptes "inajornables" dels mitjans públics catalans per aquest mateix 2022. Aquesta ha estat la principal reivindicació de la nova presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, en la seva estrena a la comissió de control de l'ens al Parlament, en la qual ha comparegut juntament amb els directors en funcions de TV3, Sigfrid Gras, i el de Catalunya Ràdio, Jordi Borda.

Romà, en el discurs previ a les preguntes dels partits de la cambra catalana, ha posat com a base de la "refundació" de TV3 i Catalunya Ràdio l'aposta pel públic jove, pels nous formats i per la tecnologia, a més de la necessitat de reforçar la redacció dels serveis informatius. Tot plegat, amb l'objectiu d'aconseguir una oferta competitiva per a la ciutadania aquesta mateixa tardor.

Un altre dels temes per resoldre en l'ens públic és qui dirigirà els dos mitjans públics catalans. El consell de l'ens públic ha cessat aquesta setmana, tal com estava previst, els directors de la televisió i de la ràdio, Vicent Sanchis Saül Gordillo respectivament. Malgrat les pretensions inicials dels consellers proposats pel PSC i per Junts, cinc dels set del consell i que en volien la destitució immediata, la decisió es va posposar un mes, fins aquest dimecres. Es fa, tal com volia la presidenta, en paral·lel a la convocatòria del concurs públic per triar nous directors al setembre.
 

Els directors en funcions de Catalunya Ràdio, Jordi Borda (esquerra), i de TV3, Sigfrid Gras, amb la presidenta de la CCMA, Rosa Romà Foto: ACN / Pau Cortina


Aquest concurs que s'haurà de resoldre abans del 30 de setembre i haurà de posar el rumb cap a la "refundació" de l'ens i els seus mitjans per garantir-ne la viabilitat i l'èxit en l'actual context. S'obrirà un termini per presentar-se d'acord amb els requisits acadèmics, professionals i de projecte, i una Comissió de Valoració amb sis experts escollits "per unanimitat" del consell de la CCMA els avaluarà i entrevistarà.

La tria de noms serà elevada, amb informe justificat, al Consell. En darrera instància serà aquest organisme el que triarà entre els candidats considerats òptims. No es faran públics els noms dels aspirants, que podran formalitzar candidatures fins al 13 de juny. És una incògnita qui es postularà malgrat que en les darreres setmanes s'ha especulat amb diversos noms de dins i fora de la CCMA. La sortida de Sanchis i Gordillo, promoguts en el seu moment per Junts el primer i per ERC el segon i que no seran reubicats a la Corporació, implica l'ascens en funcions dels seus segons, Gras i Borda, que són personal de la casa. Geni de Vilar assumirà la direcció dels mitjans digitals, càrrec que fins ara ocupava també Gordillo. 

El cessament dels directors ha implicat que els caps d'informatius, David Bassa a la televisió, promogut per ERC, i Francesc Cano a la ràdio, promogut per Junts, hagin posat els seus càrrecs a disposició de Romà, que n'ha acceptat les renúncies. Els dos seguiran a l'estructura directiva de la Corporació. Bassa es dedicarà a l'estratègia transmèdia dels mitjans de la CCMA i Cano a la recerca. El relleu de Bassa ha creat malestar a la redacció de TV3. Les funcions de caps d'informatius les assumiran interinament Dani Bramon a la televisió i Joan RusiñolNatàlia Ramon a la ràdio.