Així pots estalviar 5 euros de gasolina recorrent menys de 500 metres

Desenes de benzineres catalanes ofereixen preus molt diferents dels combustibles malgrat estar just al costat i ser-ne conscient pot abaratir l'emplenament del dipòsit

Algunes gasolineres freguen els dos euros cada litre i d'altres estan per sota de l'1,7 euros.
Algunes gasolineres freguen els dos euros cada litre i d'altres estan per sota de l'1,7 euros. | Josep Lluís Escudero
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:37h
El preu de la benzina se situa en rècords històrics, però aquest és variable entre les diverses estacions de servei. En algunes, la gasolina 95 frega els dos euros cada litre i el dièsel els pot superar, mentre que, en d'altres, es troben encara per sota de l'1,7 euros. Fins i tot en alguns casos, gasolineres molt properes presenten preus molt diferents. Els mapes següents identifiquen aquelles que estan a menys de 500 metres de distància i, malgrat això, el seu cost és diferent en 10 cèntims per litre, com a mínim. Pot semblar poc, però, per a un dipòsit normal de 50 litres, això pot equivaldre a estalviar cinc euros cada cop que s'omple. Tenir-ho en compte i analitzar si cal evitar certes estacions i optar per d'altres de molt properes cada cop que s'hagi de posar benzina, per tant, pot ser una bona manera d'estalviar.
 

Aquesta comparativa inclou les rebaixes aplicades per les grans companyies, Repsol, Cepsa, Galp i BP, propietàries del 55% d'estacions catalanes amb informació actualitzada -s'han descartat aquelles que no aporten dades de preus des de fa més de quatre dies, ja que poden estar desfasats-. En general, el seu descompte extra -a part dels 20 cèntims del govern espanyol- és de 10 cèntims per litre, per bé que Galp ho limita a un màxim de 3 euros, motiu pel qual aquesta quantitat s'ha ponderat.

Malgrat això, un 59% de les estacions amb preus cars respecte d'altres de molt properes són d'aquestes quatre companyies, en el cas de la gasolina 95, i un 50% pel que fa al dièsel. En canvi, només representen un 31% de les alternatives barates respecte a d'altres amb la gasolina 95 més cara i un 39% en el dièsel, motiu pel qual sembla que el preu base ja compensa en bona mesura el descompte publicitat. Especialment Repsol queda malparada en comparació amb altres benzineres properes, mentre que Galp és, de les grans, la que ofereix més alternatives competitives. En canvi, les gasolineres de BonÀrea tenen el 28% d'estacions amb la sense plom 95 més barata que d'altres a poca distància, malgrat disposar només del 4,4% de benzineres totals.

En total, hi ha 35 gasolineres amb preus, com a mínim, 10 cèntims per litre més cars que d'altres a menys de 500 metres, pel que fa a gasolina 95, mentre que en són 34 pel que fa al dièsel. La diferència fins i tot s'aproxima als 20 cèntims per litre en alguns casos, suposant una divergència de preu global de quasi 10 euros si s'omple el dipòsit. Una estació de Carrefour a Olèrdola, per exemple, ven la sense plom a 19,6 cèntims el litre més cara que una BonÀrea que, tot i estar formalment a Sant Cugat Sesgarrigues, s'hi troba escassament a 307 metres de distància. Més a prop encara es troba una estació de Shell a Òdena respecte una altra de Petronor, a 63 metres, i així i tot la primera ven la gasolina 95 a 1,684 euros per litre i la segona, a 1,879.