Txernòbil, un altre cop en risc nuclear? Ucraïna denuncia Rússia per tenir la central com a objectiu

El president Volodímir Zelenski es reuneix amb l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) per reclamar a la comunitat internacional que "no donin res per fet" i evitin un desastre com el de 1986

La central nuclear de Txernòbil
La central nuclear de Txernòbil | Europa Press
NacióDigital
27 d'abril del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:50h
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha culpat aquest dimarts a Rússia de posar al món "a la vora de la catàstrofe" en ocupar Txernòbil, després d'una reunió amb el director general de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi. "Per als militars russos, la zona de Txernòbil i l'estació eren territoris estratègics. Això sí, una zona que ni tan sols van intentar cuidar la seguretat nuclear", ha assenyalat Zelenski.

"Cap altre país del món des de 1986 ha suposat una amenaça tan important per a la seguretat nuclear, per a Europa i per al món, com la que ha suposat Rússia des del 24 de febrer. Rússia va mantenir un grup armat a la zona de Txernòbil amb vehicles blindats, que van destruir la superfície del sòl i van aixecar una extraordinària quantitat de pols a l'aire, incloses partícules radioactives", ha afegit el mandatari, en un comunicat de la presidència d'Ucraïna.

Així mateix, Zelenski ha indicat que el món ha de posar fi "al xantatge nuclear de Rússia" i restablir els principis fonamentals de la seguretat nuclear i l'ús pacífic de l'energia nuclear. "També hem de treballar junts per abordar una sèrie de qüestions crítiques que s'han debatut avui. Es tracta de privar a Rússia d'una representació desproporcionada en l'OIEA. Estic convençut que el nostre estat té dret a estar representat en la Junta de Governadors de l'OIEA", ha matisat Zelenski. Per la seva banda, Grossi ha descartat que pugui tenir lloc un "desastre" a Txernòbil com el de 1986, després d'haver estat escenari de combats en el marc de la invasió russa d'Ucraïna, i ha precisat que la situació nuclear és "normal".

En el 36è aniversari de la catàstrofe, Grossi ha visitat la central nuclear de Txernòbil, on ha agraït als empleats de la central la seva feina, valor i professionalitat. "Avui hem acordat donar assistència i fer treballs especials per restablir la capacitat de les infraestructures danyades", ha dit. Txernòbil va estar durant cinc setmanes -fins a finals de març- sota control de les forces armades russes.

Fins ara, "s'ha evitat el pitjor escenari", avisa Grossi, però ha cridat a no donar res per fet i a evitar costi el que costi un desastre com el que ja va viure Txernòbil en 1986, per les repercussions que tindria no només per la seguretat d'Ucraïna sinó també per la d'altres països veïns.